Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KE podjęła działania w sprawie przetwarzania przetworów mleczarskich

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 17-07-2015, 16:13
KE podjęła działania w sprawie przetwarzania przetworów mleczarskich
fot.fotolia

Komisja Europejska wszczęła postępowanie po otrzymaniu skargi od przedstawicieli części włoskiego przemysłu mleczarskiego na zakaz i karanie za wykorzystywanie niektórych produktów jak mleko skondensowane i mleko w proszku do wytwarzania określonych produktów mleczarskich - informuje FAMMU/FAPA.

Pierwszym działaniem podjętym w maju 2015 r. było wezwanie władz włoskich do usunięcia tych uchybień. Toczące się śledztwo nie jest związane z jakością produktów mleczarskich, ale dotyczy przepisów mówiących o jednolitym rynku unijnym.

Ochrona jakości produktów rolnych i środków spożywczych jest jednym z priorytetów Unii Europejskiej i jest to sposób na ochronę dziedzictwa kulturowego Europy.

Wszystkie produkty włoskie chronione w ramach unijnych programów jakości (CHOG, PDO, GTS), wśród nich sery, jak mozzarella, gorgonzola, parmigiano reggiano i provolone, są objęte szczególnymi przepisami dotyczącymi ich wytwarzania. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH