REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kolejny brytyjski ser w rejestrze CHOG

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 23-04-2015, 19:32

W dniu 14 kwietnia 2015 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 2015/581 z dnia 26 marca br. wpisujące do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChNP) nazwę „Traditional Ayrshire Dunlop”.

REKLAMA

Jest to twardy ser wyrabiany z surowego lub pasteryzowanego pełnego mleka krów rasy Ayrshire. Ma on naturalny jasnożółty kolor. Po przekrojeniu ma gładką zwartą powierzchnię, wilgotną w dotyku. Ma kształt cylindra i twardą cienką złotą skórkę z delikatnymi plamkami.

W początkowych fazach tradycyjny ser Ayrshire Dunlop ma bardzo delikatny orzechowy smak i gładką zwartą strukturę. Gdy ser się starzeje, jego śmietankowy kremowy smak staje się intensywny, a struktura gładka i lekko sprężysta. Im krótszy okres dojrzewania, tym ser jest łagodniejszy – wraz ze starzeniem smak sera staje się bardziej intensywny. Minimalny okres dojrzewania sera wynosi 6 miesięcy. Minimalny wiek sera wynosi 6 miesięcy, a maksymalny to 18 miesięcy, jednak najbardziej popularny wiek wynosi od 10 do 12 miesięcy. Im bardziej dojrzały ser, tym bardziej sucha jest jego struktura, gdyż z czasem traci on częściowo wilgoć.

Średnia wilgotność sera waha się między 39% a 44%. Zawartość tłuszczu mlecznego może się wahać od 3,9% do 4,4%. Mniejsze kuleczki tłuszczowe mleka krów Ayrshire pozwalają na łatwe wchłanianie wilgoci do twarogu. Tradycyjnie sery są produkowane w trzech rozmiarach: 3,5 cala średnicy i 3 cale grubości o wadze 350 g; 7 cali średnicy i 4,5 cala grubości o wadze ok. 3 kg; lub 13–15 cali średnicy i 9 cali grubości o wadze ok. 20 kg. Aby zaspokoić oczekiwania klientów, można wytworzyć także inne rozmiary. Ser „Traditional Ayrshire Dunlop”Właściwości charakteryzuje się umiarkowanie jędrną struktura, naturalnym jasnożółtym kolorem, czystym aromatem, delikatnie orzechowym smakiem, który wraz ze starzeniem staje się bardziej orzechowy, intensywny, śmietankowy. Ser jest produkowany na obszarze w okolicy tradycyjnej parafii Dunlop w środkowej Szkocji (niedaleko Glasgow).

Tradycyjny ser Ayrshire Dunlop różni się od innych serów Dunlop dzięki tradycyjnym metodom produkcji, bogatemu pełnemu mleku od krów rasy Ayrshire i wilgotnemu klimatowi tego obszaru geograficznego. Charakterystyczny naturalny jasnożółty kolor zawdzięcza mleku od krów Ayrshire, które zawiera mniejsze kuleczki tłuszczowe, w wyniku czego powstaje ser o głębszym aromacie i gładkiej zwartej powierzchni, wilgotnej w dotyku.

Ser wytwarzany jest w oparciu o stary oryginalny przepis przy użyciu tradycyjnych metod. Powodzenie w jego produkcji zależy od umiejętności i wyczucia serowara. Tradycyjny ser Ayrshire Dunlop wytwarzany jest w otwartych kadziach; twaróg jest rozdrabniany i delikatnie mieszany ręcznie, aż do momentu, gdy twaróg otrzyma wymaganą konsystencję.

„Traditional Ayrshire Dunlop” jest szóstym brytyjskim serem wpisanym do rejestru CHOG.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH