Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kolejny litewski ser w rejestrze CHOG

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 14-03-2015, 14:40

W dniu 25 lutego 2015 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 2015/283 z dnia 24 lutego br. wpisujące do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChNP) nazwę „Liliputas" - informuje FAMMU/FAPA.

Jest to to domowej roboty tłusty (50 % w suchej masie), półtwardy ser o walcowatym kształcie i zaokrąglonych krawędziach. Jego wysokość wynosi 7,5-13 cm, średnica 7-8,5 cm, waży 0,4-0,7 kg. Ser charakteryzuje się gładką skórką bez grubej warstwy pod spodem, od zewnątrz pokryta warstwą parafiny/polimeru. Posiada świeży smak i
aromat charakterystyczny dla sfermentowanego sera. Może on być dość ostry i słonawy.

Ser wytwarzany jest z pasteryzowanego, znormalizowanego mleka krowiego poprzez koagulację mleka i późniejsze przetworzenie otrzymanego koagulatu poprzez owinięcie masy serowej w bawełnianą serwetkę i umieszczenie jej w tradycyjnych cylindrycznych formach. Ser dojrzewa co najmniej przez miesiąc, wystawiony na działanie mikroflory wewnętrznej i powierzchniowej, a dokładnie mikropleśni Penicillium pallidum Smith, która w naturalny sposób rośnie w piwnicach, w których dojrzewa na zdefiniowanym obszarze geograficznym. Nazwa sera, „Liliputas", związana jest z jego wielkością oraz faktem, że jego właściwości organoleptyczne kształtowane są przez dojrzewanie w niewielkich krążkach i obecność mikropleśni. Ser „Liliputas" produkowany jest w miejscowości Belvederis, niewielkiej litewskiej wiosce w gminie Jurbarkas, leżącej w parku regionalnym Panemunė, na prawym brzegu rzeki Nemunas, 1 km na zachód od miejscowości Seredžius.

W świadomości publicznej miejscowość Belvederis, kolebka litewskiego serowarstwa, kojarzona jest bezpośrednio z niezrównanym serem „Liliputas", który wytwarzany jest według niezmienionej od 1958 r. receptury. Rejestracja nazwy „Liliputas" w unijnym rejestrze ChOG budziła wiele kontrowersji, sprzeciw wyraziła strona polska. Twierdzono m.in. że określenie „liliput" jest powszechnie używane w Polsce w odniesieniu do produktów charakteryzujących się małym rozmiarem i stosuje się go również do sera.

Sery pod nazwą „liliput" były zgodnie z prawem produkowane i wprowadzane do obrotu w Polsce od 1971 r. Ponadto polski ser „liliput" posiada cechy, wygląd i wielkość podobne do litewskiego sera „Liliputas". Sprzeciwiająca się strona sugerowała, że „liliput" i „Liliputas" to podobne produkty noszące nazwy rodzajowe. W związku z tym rejestracja nazwy „Liliputas" jako chronionego oznaczenia geograficznego może uniemożliwić polskim producentom wprowadzanie do obrotu sera „liliput" lub, stosowanie nazwy „liliput" w odniesieniu do sera. Jednak pomimo zarzutów przedstawionych przez sprzeciwiającą się stronę podjęto decyzję o rejestracji nazwy „Liliputas" jako chronione oznaczenie geograficzne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH