REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kolejny włoski ser w unijnym rejestrze CHNP

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 27-03-2014, 20:10

W dniu 14 marca 2014 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 244/2014 z dnia 7 marca br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę „Strachitunt" - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Jest to niebieski ser pleśniowy wytwarzany z surowego pełnego mleka krowiego, za pomocą starodawnej technologii wykorzystującej dwa rodzaje gęstwy serowej (due paste) o średnim i długim okresie dojrzewania, wynoszącym co najmniej 75 dni.

Ser „Strachitunt" ma kształt walca o płaskich ścianach, o przekątnej od 25 cm do 28 cm, z prostym lub lekko wypukłym bokiem o wysokości od 15 cm do 18 cm. Waga jednego kręgu sera waha się od 4 kg do 6 kg.

Ser ma cienką, pomarszczoną skórkę o średniej twardości, niekiedy pokrytą pleśnią, o żółtawej barwie, szarzejącej w miarę dojrzewania sera. Po przekrojeniu „Strachitunt" ma zwartą, marmurkową strukturę, która staje się bardziej miękka w kierunku środka sera, poprzerastana jest paskami o kremowej konsystencji i zielono-niebieskimi żyłkami pleśni. Wielkość przerostu pleśni zależy od liczby zarodników, które naturalnie występują w mleku oraz od ich zdolności rozwoju.

Ser ma intensywny, aromatyczny smak, od łagodnego do ostrego, przy czym moŜe on stawać się bardziej wyrazisty w miarę dojrzewania.

Mleko wykorzystywane do produkcji sera „Strachitunt" w przynajmniej 90% pochodzi od krów rasy brązowej z gospodarstw, w których co najmniej 65% całkowitej masy suchej w dawce pokarmowej składa się z trawy lub siana z wielogatunkowych pastwisk. Co najmniej 90% tej paszy, czyli około 60% racji żywnościowej, musi pochodzić z obszaru produkcji sera, który obejmuje gminy Taleggio, Vedeseta, Gerosa i Blello, położone w prowincji Bergamo (w północnej części Włoch), na wysokości wynoszącej co najmniej 700 m n.p.m. Obszary te, w części lub w całości, składają się na region Valtaleggio. W diecie krów mogą się także znaleźć koncentraty paszowe ze zbóż (kukurydzy, jęczmienia i pszenicy), nasiona roślin strączkowych (soja) oraz produkty ich obróbki, lizawki oraz związki mineralne i witaminowe, o ile ich udział nie przekracza 35% suchej masy.

Strachitunt to 46 włoski ser objęty statusem Chronionej Nazwy Pochodzenia.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH