Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kolekcjoner zbiera etykiety Sertopu od 35 lat

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 10-02-2015, 14:00
Kolekcjoner zbiera etykiety Sertopu od 35 lat
fot. Sertop

2,5 tys. etykiet, w tym 615 szt. tyskiego producenta serków topionych. To bilans 35-letniej kolekcji Macieja Kobylińskiego, kolekcjonera i zarazem wielbiciela wyrobów tyskiego producenta. - Byliśmy zaskoczeni, kiedy pan Maciej pokazał nam swoją kolekcję - mówi Aneta Będkowska Kierownik Biura Marketingu i Współpracy z Klientem Sertop sp. z o.o. - Znaleźliśmy w niej nawet najstarsze etykiety naszych wyrobów, pochodzące z czasów, kiedy rozpoczynaliśmy naszą działalność.

- Moja przygoda kolekcjonera rozpoczęła się w latach 70-tych od zbierania biletów komunikacji miejskiej - mówi Maciej Kobyliński. - Potem nadszedł czas na etykiety i butelki polskich browarów, które aktualnie przebywają w tyskim Muzeum. Ze względu na moje pochodzenie, znajomi kolekcjonerzy z którymi regularnie się spotykałem, prosili mnie o naklejki firmy Sertop. Pomyślałem, że warto samodzielnie zająć się ich zbieraniem - i tak rozpoczęła się moja przygoda z polskimi serkami topionymi. Kupowałem je, jadłem i zapełniałem klaser etykietami. Smakowo najbardziej odpowiadały mi serki tyskiego producenta, więc to właśnie je, zdecydowałem się zbierać. Intensywnie śledziłem pojawiające się na nich zmiany i uzupełniałem swoją kolekcję o nowe pozycje. Starałem się nie pominąć żadnej z nich, ponieważ w Polsce jest zaledwie 10 kolekcjonerów w tej branży, więc ewentualna wymiana raczej nie wchodziła w grę. Nawet na Allegro sporadycznie pojawiały się tego typu oferty.

Etykiety zmieniały się na przestrzeni tych 35 lat. W latach 90-tych, znacznie różniły się od tych, produkowanych obecnie. Były drukowane na zwykłym papierze a ceny były nanoszone bezpośrednio na opakowaniu. Później regularnie miały miejsce zmiany szat graficznych, ceny zastąpił kod kreskowy i pojawił się pełen skład produktów. Najlepiej widać to na przykładzie Cheddara i serka Tylżyckiego. To właśnie one uległy największej ilości modyfikacjom. Kultowy Zloty Ementaler też przeszedł wiele transformacji, jednak jego logotyp do dnia dzisiejszego pozostał w praktycznie niezmienionej formie. Podobnie zresztą jak i skład, z czego bardzo się cieszę - podsumowuje pan Maciej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jo_La 11-02-2015, 11:17:
Trzeba przyznać, że Złoty Ementaler z Sertopu to numer 1 wśród serków topionych.
Próbowałam różnych serków, różnych producentów ale nie ma równego Ementalerowi.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH