REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Komisja Europarlamentu sugeruje kolejne zmiany na etykietach żywności

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 27-03-2010, 12:49
Komisja Europarlamentu sugeruje kolejne zmiany na etykietach żywności
Źródło fot.: Flickr.com

Komisja Ochrony Środowiska Parlamentu Europejskiego wyraziła stanowisko na temat długo oczekiwanego i intensywnie zmienianego (ponad 800 poprawek) raportu w sprawie "Dostarczania konsumentom informacji na temat żywności" - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Zgodzono się, że należy wyraźnie wskazać kraj pochodzenia na etykietach produktów mleczarskich, a także mięsnych, drobiowych, na świeżych owocach i warzywach oraz pozostałych produktach zawierających jeden składnik, podobnie jak w przypadku mięsa, drobiu i ryb użytych jako jeden ze składników w żywności przetworzonej.

Zagłosowano natomiast przeciwko włączeniu poprawki polegającej na zastosowaniu na etykietach przedniej części opakowań żywności w całej Wspólnocie kolorystyki w systemie świateł ulicznych.

Chodziło o oznaczanie w ten sposób poziomu tłuszczu, tłuszczów nasyconych, cukru i soli. Argumentem za odrzuceniem takiej kolorystyki było ryzyko "wprowadzania konsumentów w błąd" oraz niedostateczne informacje naukowe o szkodliwości ww. substancji i dyskryminacja w stosunku do podstawowych produktów spożywczych.

Fiasko takiej inicjatywy zostało skrytykowane przez Biuro Europejskich Związków Konsumenckich BEUC jako "poważny cios" dla europejskich konsumentów i zdrowia publicznego. Dyrektor generalny BEUC Monique Goyens stwierdziła, że "badania w całej Europie pokazały nam, że unijni konsumenci uważają wspomniany system kolorów za najłatwiejszy sposób do dokonywania prozdrowotnych wyborów" i że w dobie wzrastającej paneuropejskiej epidemii otyłości zdecydowanie należałoby dać im do ręki wygodny oręż do jej zwalczania.

Europosłowie uzgodnili zamiast tego obligatoryjne podawanie informacji o walorach odżywczych - poziomu białka, błonnika oraz naturalnych i sztucznych tłuszczów trans (rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych), co we wcześniejszej propozycji Komisji miałoby być dobrowolne.

Inne ważniejsze zmiany w porównaniu z wersją Komisji to powiększenie etykiet w celu ich lepszej czytelności i zezwolenie państwom członkowskim na stosowanie własnych specyficznych systemów przedstawiania informacji o produktach. Wyniki prac Komisji Ochrony Środowiska zostaną poddane pod głosowanie na sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego pod koniec maja br.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 272) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH