Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Koniec z nazwą Sztuczny Ser

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 02-07-2009, 10:40

Producenci nie będą już mogli potajemnie stosować sztucznego sera (zwanego też serem analogicznym) w pizzy i innych, podobnych rodzajach mrożonej żywności - informuje FAMMU/FAPA.

Komisja Europejska pracuje obecnie nad sformułowaniem nowych zasad etykietowania artykułów spożywczych i na pewno znajdzie się tam przepis w sprawie wspomnianego „sera". Odtąd, być może już od jesieni br., zamiast mylących określeń typu „mieszanina serów" wytwórcy będą musieli wpisać po prostu „substytut sera".

Ser sztuczny (analogiczny) składa się przede wszystkim z wody, tłuszczów roślinnych i substancji aromatycznych i jest oczywiście dużo tańszy niż „prawdziwy" ser. Przykładowo, w Niemczech przetwarza się go rocznie nawet 100 tys. ton i znacząco uszczupla zyski ze sprzedaży „normalnych" serów. Dlatego to właśnie niemieccy politycy lobowali w KE za zmianą przepisów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH