Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Koniunktura w mleczarstwie potrwa do końca roku

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 12-04-2017, 09:22
Koniunktura w mleczarstwie potrwa do końca roku
Dariusz Zieliski, prezes Ceko /fot. Ceko

Spodziewamy się, że okres dobrej koniunktury będzie trwał przynajmniej do końca tego roku jednak doświadczenie uczy że trzeba być bardzo ostrożnym. Prognozy zwiększenia spożycia produktów mleczarskich w Polsce oraz bogacące się społeczeństwo dają możliwość optymistycznie patrzeć na całą branżę jednak to tylko prognozy – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Dariusz Zieliński, prezes Ceko.

Zdaniem prezesa Zielińskiego, obecna sytuacja na rynku mleczarskim na pewno jest dużo lepsza niż rok temu. Ceny skupu mleka ustabilizowały się na poziomie 1,30-1,35pln/litr, rynek mleka przerzutowego również jest bardziej stabilny co świadczy o równoważącej się z popytem podaży. Sytuacja obecnie jest ekonomicznie stabilna tak dla producentów mleka jak i zakładów mleczarskich. - Nadal jednak mamy w Polsce nadwyżkę mleka i branżę mleczarską czeka zmierzenie się z tą nadwyżką dla dobra producentów mleka i pośrednio dla samej siebie. Zdecydowanie lepsze prognozy mają te podmioty, które potrafią myśleć przyszłościowo i budują swoją strategię w oparciu o markę i produkt, a nie tylko bazują na produktach generycznych – mówi prezes Ceko.

- W przypadku CEKO zarządzamy planami firmy w okresach tygodniowych i wydaje się że w naszej branży planowanie czegokolwiek w okresach dłuższych niż miesiąc obarczone jest poważnym ryzykiem – mówi Dariusz Zieliński. Zaznacza, że w dobie globalizacji, przy możliwości transportu produktów na duże odległości, polski rynek produktów mleczarskich może się zmienić w tempie prawie „ekspresowym”. - Nasza branża w relacjach z rynkiem europejskim i światowym jest stosunkowo niewielka i bardzo podatna na wpływ czynników zewnętrznych – dodaje.

Spółka Ceko jest producentem serów dojrzewających, serów włoskich typu mozzarella i ricotta, a także serów wędzonych metodą naturalną w dymie drzewnym. Firma powstała w 1990 roku, jako prywatne przedsiębiorstwo, w czerwcu 2012 roku fundusz private equity Avallon MBO Fund wykupił wraz z nowym zarządem 100 proc. udziałów w spółce Ceko.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 475) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH