Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Konsumenci szukają jogurtów owocowych o obniżonej zawartości cukru

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 27-04-2018, 10:26
Konsumenci szukają jogurtów owocowych o obniżonej zawartości cukru
Katarzyna McCall

Cukier w produktach spożywczych ma ostatnio złą prasę. Redukcja zawartości cukru to jeden z najważniejszych dziesięciu tegorocznych trendów żywnościowych według New Nutrition Business. Produkty mleczarskie zawierają naturalny cukier mleczny – laktozę. WHO skupia się w swoich wytycznych na cukrach dodanych. Instytut Żywności i Żywienia także zwraca uwagę na zawartość cukru w produktach mleczarskich dla dzieci – powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Katarzyna McCall, Global Commercial Development, Dairy Health & Nutrition.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła zalecenia obniżenia spożycia cukrów do poniżej 10%, a najlepiej poniżej 5% spożywanej energii. - W konsekwencji 60 proc. europejskich konsumentów monitoruje spożycie cukru. Kieruje nimi chęć kontrolowania swojej wagi, rosnąca świadomość powikłań zdrowotnych oraz codzienne obserwowanie poziomu cukru we krwi - zaznacza.

Przemysł odpowiada na powyższy trend wprowadzając na rynek nowe produkty z deklarowaną obniżoną zawartością cukru. W roku 2016 grupa tych produktów zwiększyła się o 20% w stosunku do roku poprzedniego. Najbardziej aktywni są producenci z Europy, a pośród niej Brytyjczycy i Norwegowie.

 - Obecnie średnia zawartość cukru w jogurtach smakowych/owocowych to ponad 12 proc., a to więcej nawet niż w napojach gazowanych. Dlatego też to właśnie taka kategoria produktów podlega obecnie reformulacji. Według danych firmy Mintel w ostatnich 3 latach na świecie pojawiło się ponad 2200 produktów mleczarskich z obniżoną zawartością cukru. Nowe produkty wprowadzają na rynek tacy giganci jak Yoplait czy Danone, ale także właściciele marek własnych - wyjaśnia ekspert.

- Na rynku dostępnych jest wiele innowacyjnych pod względem składu i działań marketingowych produktów. Przykładem może być pitny jogurt dla młodzieży szkolnej chorwackiej firmy Fresca, czy irlandzki jogurt Glenisk Bio. Do edukowania konsumentów wykorzystuje się w sposób niestandardowy opakowania. Produkty dla dzieci fortyfikowane są witaminą D i wapnem. Większość smakowych napojów mlecznych o obniżonym cukrze posiada również oświadczenie o obniżonej laktozie – mówi Katarzyna McCall.

Jej zdaniem, obniżenie zawartości cukru to wyzwanie dla technologów, gdyż wpływa on na smak i konsystencje. Pomocne w tym mogą być specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii oraz enzym – laktaza. - Użycie laktazy pozwala nam w sposób naturalny obniżyć zawartość cukru o 20%.

Oświadczenia żywieniowe i warunki ich stosowania regulowane są rozporządzeniami Parlamentu Europejskiego i Rady oraz Komisji Unii Europejskiej. Oświadczenie o obniżonej zawartości cukrów może być stosowane tylko wówczas, gdy obniżenie zawartości wynosi, co najmniej 30% w porównaniu z podobnym produktem. Dodatkowo, taki produkt nie może mieć wartości energetycznej wyższej od produktu podobnego – mówi Katarzyna McCall.

Dla jogurty owocowego oznacza to, ze powinien mieć nie więcej niż 9% zawartości cukru ( 9 gr/100 gr ).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU
partner serwisu partner serwisu

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 690) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.