Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kryzys dotyka coraz mniejsze mleczarnie

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-07-2016, 09:45
Kryzys dotyka coraz mniejsze mleczarnie
Piotr Dąbrowski, prezes Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy

Kryzys w branży mleczarskiej schodzi na coraz niższe poziomy, chociaż w ostatnim czasie można zauważyć pewne sygnały zmiany trendu na plus – powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Piotr Dąbrowski, prezes Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy.

-Na ile one będą trwałe, to się dopiero okaże i trudno w tym momencie ocenić co będzie dalej. Pocieszające jest to, że euro jest coraz droższe, więc eksport staje się bardziej opłacalny dla polskich firm, ale ten kij ma dwa końce – zastrzega Piotr Dąbrowski.

Dodaje, że sytuacja w regionie świętokrzyskim jest trudna, część rolników już podejmuje decyzje o likwidacji stad. - Na razie nie jest to masowe, ale takie decyzje już zapadają – mówi prezes Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy.

W jego opinii, najtrudniej będą miały średnie mleczarnie, które nie są w stanie zejść na niski i regionalny poziom produkcji i sprzedaży detalicznej. Takie, które muszą współpracować z hurtowniami. One są prawdziwą konkurencją dla tych dużych potentatów mleczarskich, i one będą miały najciężej, a te malutkie, mikro zakłady przetrwają – uważa Piotr Dąbrowski.

Pierzchnica leży w centralnej części województwa świętokrzyskiego. Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy sp. z o.o. rozpoczęła swoją działalność w 1996 roku. Pomimo stosunkowo krótkiej historii zdobyła zaufanie klientów dzięki niepowtarzalnemu smakowi tradycyjnie wytwarzanych produktów oraz ich wysokiej jakości. Wartym podkreślenia jest fakt, że wyroby Mleczarni pozbawione są jakichkolwiek środków konserwujących oraz sztucznych barwników. Potwierdza to członkostwo Mleczarni w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.

Mleczarnia współpracuje z niewielkimi gospodarstwami gdzie zwierzęta są żywione w sposób tradycyjny (w przeciwieństwie do dużych ferm mlecznych gdzie podstawą żywienia są sianokiszonki oraz dodatki paszowe). Latem wypas na łące, zimą sianem pozyskanym z użytków zielonych. Firma od blisko 20 lat zajmuje się tradycyjną produkcją twarogów. Posiada certyfikat jakości „Jakość Tradycja” oraz jest laureatem wielu nagród. Produkty Mleczarni wyróżniają się unikatowym znakiem „naturalne świętokrzyskie”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 770) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH