Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kryzys zmienił strukturę handlu zagranicznego produktami mleczarskimi

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 28-02-2017, 13:30
Kryzys zmienił strukturę handlu zagranicznego produktami mleczarskimi
Marcin Hydzik, prezes ZPPM /fot.żelaznastudio

Sytuacja na rynku mleka uległa zasadniczej zmianie w maju 2016r., od kiedy to po kolejnych latach bessy ceny podstawowych produktów mleczarskich zaczęły rosnąć. Wraz z nimi wzrosła również cena mleka w skupie. Aktualnie trudno przewidzieć, czy ta tendencja się utrzyma lub czy ceny przynajmniej ustabilizują się w dłuższym okresie – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.

Po ponad półrocznym okresie wzrostów, w styczniu bieżącego roku odnotowano pierwsze, niewielkie spadki cen produktów mleczarskich, ale na tej podstawie trudno wyciągać jakiekolwiek wnioski. Jednak biorąc pod uwagę wycenę kontraktów terminowych na produkty mleczarskie na giełdach zagranicznych, można pokusić się o ostrożne stwierdzenie, że przed branżą mleczarską jeszcze przynajmniej kilka miesięcy względnego spokoju – mówi szef ZPPM.

Zwraca uwagę, że utrzymująca się przez dłuższy czas dekoniunktura na rynku mleka zmieniła nieco strukturę polskiego eksportu mleczarskiego – proszki mleczne nieco straciły na znaczeniu, wzrósł eksport masła i serów – pociągnęło to za sobą również wzrost produkcji tych wyrobów – masła niemal o 9%, a serów o prawie 4% w stosunku do roku 2015. Mimo ogólnego wzrostu wolumenu eksportu, jego wartość zmalała – oczywiście spowodowane było to niskimi cenami na rynkach światowych.

- Nieco niepokojącym zjawiskiem jest wzrost importu większości produktów mleczarskich do Polski, zwłaszcza produktów objętych kodem CN 0403. Zgodnie z danymi udostępnianymi przez MRiRW, w 2016r. do naszego kraju sprowadzono o niemal 40% więcej produktów fermentowanych niż rok wcześniej. Dla porównania wolumen tego importu równał się ponad 10% rocznej produkcji tego typu wyrobów w Polsce. Można domniemywać, że wzrost przywozu w tej kategorii mógł być częściowo spowodowany zwiększonym wykorzystaniem dostępnego w Polsce surowca do produkcji innych przetworów mlecznych – zwłaszcza wspomnianych wcześniej masła i serów, co do pewnego stopnia skutkowało mniejszą podażą produktów fermentowanych – mówi prezes Hydzik.

Jednakże biorąc pod uwagę fakt, że mimo tak znaczącego wzrostu wolumenu importu tych produktów, jego wartość była nawet nico niższa niż w 2015r., najwyraźniej główną przyczyną zwiększenia importu produktów fermentowanych do Polski były konkurencyjne ceny, które oferowali zagraniczni dostawcy, a nie braki rynkowe – dodaje Marcin Hydzik.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH