Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kwotowanie nie uchroniłoby przed kryzysem

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 24-06-2016, 12:33
Kwotowanie nie uchroniłoby przed kryzysem
Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Kwotowanie nie uchroniłoby nas przed obecnym kryzysem, czego przykład mieliśmy już w 2009 r. kiedy mimo obowiązywania limitów produkcji mleka w UE, mieliśmy do czynienia z trudną sytuacją na rynku – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Mówiąc o skutkach zniesienia kwotowania, warto rozpatrywać je w odniesieniu do problemu nadpodaży mleka. Decyzja o tym, że kwoty zostaną zniesione 1 kwietnia 2015 r. wpłynęła na wzrost produkcji mleka w UE już wcześniej. W 2014 r. producenci zachęceni z jednej strony wysokimi cenami skupu mleka, z drugiej perspektywą zniesienia ograniczeń - zwiększali stada i produkcję. Już w 2014 r. dostawy mleka do mleczarni w UE zwiększyły się o 5,5% czyli o prawie 8 mld kg, a w 2015 r. wzrosły o kolejne 3,7 mld kg. - Obecnie mamy sytuację, w której od kwietnia 2015 r. do lutego 2016 r. w UE skupiono o 4,4%, czyli prawie 6 mld kg, mleka więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Dla lepszego zobrazowania jak duża jest skala przyrostu dostaw możemy powiedzieć, że ta wielkość mleka odpowiada prawie 30-proc. produkcji mleka w Nowej Zelandii w tym okresie. Przy stabilnym popycie na rynku Wspólnoty, większość produktów wyprodukowanych z dodatkowego mleka trafia więc na rynki zewnętrzne, co zmienia optykę patrzenia na sytuację międzynarodową – mówi ekspert BGŻ BNP Paribas.

Dodatkowo, zgodnie z przewidywaniami, zniesienie kwotowania spowodowało też wyraźny wzrost skupu mleka w niektórych regionach UE, mam tu na myśli szczególnie Irlandię, gdzie w pierwszych jedenastu miesiącach od zniesienia kwot dostawy mleka były o 17,5 proc. wyższe niż rok wcześniej a także Kraje Beneluksu, gdzie dostawy zwiększyły się o kilkanaście procent. Pod względem wolumenu, najwięcej dodatkowego mleka wyprodukowano w Holandii, Niemczech, Irlandii i Polsce – mówi Paweł Wyrzykowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH