Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kwotowanie nie uchroniłoby przed kryzysem

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 24-06-2016, 12:33
Kwotowanie nie uchroniłoby przed kryzysem
Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Kwotowanie nie uchroniłoby nas przed obecnym kryzysem, czego przykład mieliśmy już w 2009 r. kiedy mimo obowiązywania limitów produkcji mleka w UE, mieliśmy do czynienia z trudną sytuacją na rynku – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Mówiąc o skutkach zniesienia kwotowania, warto rozpatrywać je w odniesieniu do problemu nadpodaży mleka. Decyzja o tym, że kwoty zostaną zniesione 1 kwietnia 2015 r. wpłynęła na wzrost produkcji mleka w UE już wcześniej. W 2014 r. producenci zachęceni z jednej strony wysokimi cenami skupu mleka, z drugiej perspektywą zniesienia ograniczeń - zwiększali stada i produkcję. Już w 2014 r. dostawy mleka do mleczarni w UE zwiększyły się o 5,5% czyli o prawie 8 mld kg, a w 2015 r. wzrosły o kolejne 3,7 mld kg. - Obecnie mamy sytuację, w której od kwietnia 2015 r. do lutego 2016 r. w UE skupiono o 4,4%, czyli prawie 6 mld kg, mleka więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Dla lepszego zobrazowania jak duża jest skala przyrostu dostaw możemy powiedzieć, że ta wielkość mleka odpowiada prawie 30-proc. produkcji mleka w Nowej Zelandii w tym okresie. Przy stabilnym popycie na rynku Wspólnoty, większość produktów wyprodukowanych z dodatkowego mleka trafia więc na rynki zewnętrzne, co zmienia optykę patrzenia na sytuację międzynarodową – mówi ekspert BGŻ BNP Paribas.

Dodatkowo, zgodnie z przewidywaniami, zniesienie kwotowania spowodowało też wyraźny wzrost skupu mleka w niektórych regionach UE, mam tu na myśli szczególnie Irlandię, gdzie w pierwszych jedenastu miesiącach od zniesienia kwot dostawy mleka były o 17,5 proc. wyższe niż rok wcześniej a także Kraje Beneluksu, gdzie dostawy zwiększyły się o kilkanaście procent. Pod względem wolumenu, najwięcej dodatkowego mleka wyprodukowano w Holandii, Niemczech, Irlandii i Polsce – mówi Paweł Wyrzykowski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH