Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kwotowanie nie uchroniłoby przed spadkiem cen mleka

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 04-05-2016, 13:38
Kwotowanie nie uchroniłoby przed spadkiem cen mleka
Edward Bajko, prezes SM Spomlek /fot.żelaznastudio

Moim zdaniem kwotowanie nie uchroniłoby nas przez obecnym spadkiem cen, a tylko zmniejszyłoby jego rozmiar. Europa nie jest jedynym graczem na światowym rynku mleka i co gorsza, nasza rola będzie marginalizowana ze względu na obiektywnie wyższe koszty produkcji niż w wielu innych rejonach świata – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Edward Bajko, prezes SM Spomlek.

Zwraca uwagę, że zniesienie kwot mlecznych w UE nieszczęśliwie zbiegło się ze wzrostem produkcji mleka na całym świecie i globalnym spadkiem popytu spowodowane wieloma czynnikami jak, embargo rosyjskie, spowolnienie w Chinach, niskie ceny ropy i spowodowane tym kłopoty budżetowe wielu państw - importerów mleka. - Upatrywanie więc przyczyn obecnych kłopotów tylko w zniesieniu kwotowania w Europie jest zbyt dużym uproszczeniem – mówi Edward Bajko.

Generalnie nadal uważam, że ten system kwotowania był kosztowny i niewydolny, a jego wpływ na stabilizację cen przeceniany. Jednak prawdą jest, że utrzymanie kwotowania przy niskich cenach za surowiec hamowałoby dzisiaj wzrost produkcji i nieco łagodziło skutki nadpodaży mleka – mówi szef Spomleku.

Uważa natomiast, że w okresie dobrej koniunktury ten efekt był mizerny, co widać po wysokości kar, które rolnicy zdecydowali się zapłacić za zwiększenie produkcji, gdy ceny były wysokie.

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. Spółdzielnia znana jest przede wszystkim, jako producent specjalizujący się w wytwarzaniu serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe gatunki. Jako pierwsza w Polsce zaoferowała ser z oczkami (Radamer) oraz ser długodojrzewający (Bursztyn). Oprócz kilku gatunków serów żółtych, produkuje m.in. artykuły proszkowane (mleko, maślanka i serwatka), masło. Są one wytwarzane w czterech lokalizacjach: w głównym zakładzie produkcyjnym w Radzyniu Podlaskim oraz w oddziałach w Parczewie, Chojnicach i Młynarach (okolice Elbląga).

SM Spomlek to ponad 100 lat tradycji spółdzielczości na ziemiach Podlasia. Obecnie należy do ponad 1700 udziałowców, wśród których 1300 osób to rolnicy indywidualni - dostawcy, a ponad 400 to pracownicy spółdzielni. Zatrudnienie w zakładach wynosi ponad 700 osób. Celem spółdzielni jest zarówno osiąganie optymalnych wyników finansowych, jak i zapewnienie możliwie najwyższych stawek za mleko o jak najwyższej jakości. W ubiegłym roku spółdzielnia przerobiła ponad 270 mln litrów mleka krowiego.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
Spadają ceny nabiału POPRZEDNI ARTYKUŁ

Spadają ceny nabiału

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH