Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Logistyka serków topionych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 29-06-2017, 11:57
Logistyka serków topionych
Marek Maciejewski, kierowniki Działu Sprzedaży w Sertop

Sam proces transportu w sensie dosłownym, nie ma znaczącego wpływu na jakość wyrobów; pod warunkiem, że zachowane są wszelkie wymagania dotyczące temperatury transportu. Ser topiony, podobnie jak i pozostałe wyroby nabiałowe objęty jest ścisłą kontrolą jeżeli chodzi o zakres temperatur w transporcie. Cały proces transportu musi mieć bezwzględnie zachowany "łańcuch chłodniczy", co oznacza, że na każdym etapie procesu temperatura nie może przekroczyć żądanych parametrów – mówi Marek Maciejewski, kierowniki Działu Sprzedaży w Sertop.

Przekroczenie temperatury w niewielkim stopniu i w krótkim okresie czasu nie powoduje negatywnych zmian – wyrób dobrze wychłodzony, jest w stanie utrzymać temperaturę przez krótki okres, np. transportu ze sklepu do domu. Jednak brak zachowania "łańcucha chłodniczego" w dłuższym okresie czasu powoduje utratę jakości serków, o czym warto pamiętać.

Zwraca uwagę, że uszkodzenia mechaniczne powstają zwykle na skutek nieuważnego obchodzenia się z towarem w trakcie załadunku i rozładunku. Ważną rolę odgrywa tutaj sposób zabezpieczenia towaru przez producenta w trakcie transportu. Wzmocnione kartony zbiorcze i folie zabezpieczające skutecznie radzą sobie z tym problemem.

- Zagrożeniem jest jednak także czynnik ludzki. Bo nieuważne rozpakowanie serków może prowadzić do uszkodzeń opakowania. W przypadku, kiedy są one widoczne gołym okiem, sytuacja jest prosta, bo klient po prostu nie kupi takiego towaru. Większym kłopotem są mikrouszkodzenia, niewidoczne gołym okiem, które często powstają pod wpływem zgnieceń, także bezpośrednio w ladach chłodniczych, o których właściciel sklepu może po prostu nie wiedzieć. Dostęp powietrza do wyrobu może bowiem spowodować rozwój pleśni, która powoduje całkowitą dyskwalifikację wyrobu. Większość naszych produktów ma postać kostek („telewizorków”), więc ewentualne uszkodzenia i tym bardziej zgniecenia są zwykle widoczne gołym okiem, co jest niewątpliwym plusem dla konsumentów – mówi Marek Maciejewski.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH