Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Małe regionalne mleczarnie przetrwają

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 30-06-2016, 14:30
Małe regionalne mleczarnie przetrwają
Piotr Dąbrowski, prezes mleczarni w Pierzchnicy

Mam nadzieję, że małe, regionalne spółdzielnie mleczarskie mają rację bytu i szansę na przetrwanie na rynku, na którym wielkie firmy schodzą na coraz niższy poziom. Produkt wytwarzany w małych, regionalnych zakładach jest zupełnie inny od produktu masowego – powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Piotr Dąbrowski, prezes Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy.

Naszą szansę upatrujemy właśnie w wyjątkowych, tradycyjnie produkowanych wyrobach. Wielkie firmy nie są w stanie wyprodukować produktu porównywalnego z naszym. Mamy zupełnie inną technologię. Produkt masowy zawsze będzie bardziej zunifikowany. Natomiast nasz będzie zawsze wyróżniał się smakiem, będzie adresowany do innego klienta, takiego, który szuka różnicy, między innymi w smaku – mówi Piotr Dąbrowski.

Podkreśla, że konsument będzie wiedział, że produkt jest tradycyjnie wytworzony, według tradycyjnej receptury i on smakuje w sposób inny niż produkt wytworzony przemysłowo. - Myślę, że tu takie zakłady jak my, o niewielkiej zdolności przetwórczej, będą miały szansę na przetrwanie. Kolejnym naszym atutem jest możliwość szybkich zmian – reagowania na potrzeby rynku. Przy niewielkich wolumenach produkcji mamy możliwość szybkiego działania. Z drugiej strony najlepiej sprzedaje się nam nasz tradycyjny twaróg, który nowością nie jest – zaznacza prezes Dąbrowski.

W jego opinii, najtrudniej będą miały średnie mleczarnie, które nie są w stanie zejść na niski i regionalny poziom produkcji i sprzedaży detalicznej. Takie, które muszą współpracować z hurtowniami. One są prawdziwą konkurencją dla tych dużych potentatów mleczarskich, i one będą miały najciężej, a te malutkie, mikro zakłady przetrwają – uważa Piotr Dąbrowski.

Pierzchnica leży w centralnej części województwa świętokrzyskiego. Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy sp. z o.o. rozpoczęła swoją działalność w 1996 roku. Pomimo stosunkowo krótkiej historii zdobyła zaufanie klientów dzięki niepowtarzalnemu smakowi tradycyjnie wytwarzanych produktów oraz ich wysokiej jakości. Wartym podkreślenia jest fakt, że wyroby Mleczarni pozbawione są jakichkolwiek środków konserwujących oraz sztucznych barwników. Potwierdza to członkostwo Mleczarni w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.

Mleczarnia współpracuje z niewielkimi gospodarstwami gdzie zwierzęta są żywione w sposób tradycyjny (w przeciwieństwie do dużych ferm mlecznych gdzie podstawą żywienia są sianokiszonki oraz dodatki paszowe). Latem wypas na łące, zimą sianem pozyskanym z użytków zielonych. Firma od blisko 20 lat zajmuje się tradycyjną produkcją twarogów. Posiada certyfikat jakości „Jakość Tradycja” oraz jest laureatem wielu nagród. Produkty Mleczarni wyróżniają się unikatowym znakiem „naturalne świętokrzyskie”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH