Małopolskie: 23 baców posiada prawo do wyrobu oscypków
Tylko 23 baców na około 100 produkujących oscypki posiada unijne świadectwa jakości, uprawniające do wytwarzania tych serów - informuje Izabela Zdrojewska, rzeczniczka Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - informuje PAP.
Po wyroku sądu skazującego bacę, który wyrabiał oscypki bez certyfikatu unijnego, bacowie zastanawiają się czy warto wyjść w tym roku na halę. W marcu Sąd Rejonowy w Nowym Targu skazał nieprawomocnym wyrokiem bacę z Zębu koło Zakopanego na pół roku więzienia, w zawieszeniu na dwa lata. O wyroku napisała gazeta krakowska.
Oscypek od 2008 roku jest produktem tradycyjnym, chronionym prawnie w całej UE. Tradycyjny oscypek musi być wykonany zgodnie z określoną recepturą z odpowiedniego mleka i mieć wrzecionowaty kształt. Oprócz kształtu sera i jego składu chroniona jest też sama nazwa "oscypek".
Producenci tradycyjnego oscypka, którzy chcą sprzedawać swoje sery, muszą uzyskać świadectwo potwierdzające zgodność sposobu jego wytwarzania z metodami produkcji opisanymi w specyfikacji. Takie świadectwa wydawane są na podstawie kontroli przeprowadzanej na wniosek producenta.
Bacówkę w Jaworkach koło Szczawnicy, którą od wielu lat prowadził baca z Zębu, skontrolowali we wrześniu ubiegłego roku kontrolerzy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) z Krakowa. Kontrolerzy ustalili, że baca, który z owcami wyszedł na halę w maju, musiał do września zrobić i sprzedać, co najmniej 200 oscypków nie posiadających unijnego certyfikatu.
Skazany baca, produkuje oscypki od ponad 30 lat, a sztuką tą trudnili się też jego przodkowie. Tłumaczył on kontrolerom, że oscypków, które wyprodukował, nie sprzedał a rozdał swojej rodzinie. Baca z Zębu przyznał PAP, że ubiegał się o certyfikat, ale nie zdążył przeprowadzić jej do końca „ze względu na skomplikowane i długotrwałe procedury".
„Zupełnie nie spodziewałem się tak surowego wyroku" - powiedział PAP baca z Zębu i dodał że, w tym sezonie prawdopodobnie w ogóle nie wyjdzie z owcami na hale. Baca zapowiedział, że od wyroku złoży odwołanie i ma nadzieję na oczyszczenie z zarzutu.
Od kiedy oscypek stał się marką chronioną w Unii, na zakopiańskich straganach bardzo trudno jest znaleźć oscypka posiadającego certyfikat unijny. Większość handlujących pod Giewontem oferuje "serki gazdowskie" i inne wyroby jedynie podobne do oscypków.
Handlujący serami w Zakopanem mówią, że certyfikacja unijna oscypka przyniosła zupełnie odwrotny i niepożądany efekt. „Wcześniej sprzedawaliśmy oscypki legalnie, dziś musimy to robić »spod lady«" - mówi PAP chcąca zachować anonimowość sprzedawczyni serów.

- « Poprzednia
- 1
- 2
- Następna »
KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)