Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Małopolskie: 23 baców posiada prawo do wyrobu oscypków

  • Autor: PAP
  • Data: 16-04-2011, 11:14

Tylko 23 baców na około 100 produkujących oscypki posiada unijne świadectwa jakości, uprawniające do wytwarzania tych serów - informuje Izabela Zdrojewska, rzeczniczka Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - informuje PAP.

Po wyroku sądu skazującego bacę, który wyrabiał oscypki bez certyfikatu unijnego, bacowie zastanawiają się czy warto wyjść w tym roku na halę. W marcu Sąd Rejonowy w Nowym Targu skazał nieprawomocnym wyrokiem bacę z Zębu koło Zakopanego na pół roku więzienia, w zawieszeniu na dwa lata. O wyroku napisała gazeta krakowska.

Oscypek od 2008 roku jest produktem tradycyjnym, chronionym prawnie w całej UE. Tradycyjny oscypek musi być wykonany zgodnie z określoną recepturą z odpowiedniego mleka i mieć wrzecionowaty kształt. Oprócz kształtu sera i jego składu chroniona jest też sama nazwa "oscypek".

Producenci tradycyjnego oscypka, którzy chcą sprzedawać swoje sery, muszą uzyskać świadectwo potwierdzające zgodność sposobu jego wytwarzania z metodami produkcji opisanymi w specyfikacji. Takie świadectwa wydawane są na podstawie kontroli przeprowadzanej na wniosek producenta.

Bacówkę w Jaworkach koło Szczawnicy, którą od wielu lat prowadził baca z Zębu, skontrolowali we wrześniu ubiegłego roku kontrolerzy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) z Krakowa. Kontrolerzy ustalili, że baca, który z owcami wyszedł na halę w maju, musiał do września zrobić i sprzedać, co najmniej 200 oscypków nie posiadających unijnego certyfikatu.

Skazany baca, produkuje oscypki od ponad 30 lat, a sztuką tą trudnili się też jego przodkowie. Tłumaczył on kontrolerom, że oscypków, które wyprodukował, nie sprzedał a rozdał swojej rodzinie. Baca z Zębu przyznał PAP, że ubiegał się o certyfikat, ale nie zdążył przeprowadzić jej do końca „ze względu na skomplikowane i długotrwałe procedury".

„Zupełnie nie spodziewałem się tak surowego wyroku" - powiedział PAP baca z Zębu i dodał że, w tym sezonie prawdopodobnie w ogóle nie wyjdzie z owcami na hale. Baca zapowiedział, że od wyroku złoży odwołanie i ma nadzieję na oczyszczenie z zarzutu.

Od kiedy oscypek stał się marką chronioną w Unii, na zakopiańskich straganach bardzo trudno jest znaleźć oscypka posiadającego certyfikat unijny. Większość handlujących pod Giewontem oferuje "serki gazdowskie" i inne wyroby jedynie podobne do oscypków.

Handlujący serami w Zakopanem mówią, że certyfikacja unijna oscypka przyniosła zupełnie odwrotny i niepożądany efekt. „Wcześniej sprzedawaliśmy oscypki legalnie, dziś musimy to robić »spod lady«" - mówi PAP chcąca zachować anonimowość sprzedawczyni serów.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 16-04-2011, 18:19:
Jak widać polskie społeczeństwo nie dorosło jeszcze do normalności i cywilizowanych norm, jakie funkcjonują w UE, Szwajcarii czy innych krajach. Najlepiej nie rejestrować żadnych produktów, bo i tak nikt na to nie patrzy, czy podróbka, czy oryginał.
Tylko że potem niech się ludzie nie dziwią, że dostaną szajs zamiast dobrego produktu.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH