Międzynarodowe rynki mleczarskie są rozchwiane

Sytuacja na międzynarodowych rynkach mleczarskich jest niespokojna. O ile produkty białkowe mają stabilne ceny, to ceny produktów tłuszczowych jak śmietana czy masło spadają - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Maciej Stępień, prezes Związku Pracodawców, Eksporterów i Importerów Produktów Mleczarskich.
W tej sytuacji nie można określić, w którą stronę będzie ewoluował rynek w ciągu następnych miesięcy - uważa Maciej Stępień.
Na rynku europejskim, rozumianym jako wspólny rynek Unii Europejskiej, spada także cena serów dojrzewających. - Wynika to m.in z faktu utrzymywania się od ponad roku rosyjskiego embarga na sery pochodzące z Niemiec i częściowo z Holandii. Jeśli producenci z tych krajów nie mają możliwości wyeksportowania swoich wyrobów, zwiększają presję na rynku wewnątrz unijnym. Starają się sprzedawać swój ser na rynkach państw Unii, w tym także w Polsce. Zwiększona podaż, przekłada się na spadek cen - mówi Maciej Stępień.
Przypomina, że przed wprowadzeniem rosyjskiego embarga na produkty niemieckie, aż 25 proc. eksportowanych do Rosji serów z obszaru Unii Europejskiej pochodziło z Niemiec. - Zablokowanie tego kierunku sprzedaży było więc dużym ciosem dla niemieckich mleczarni. Teraz obniżają ceny swoich wyrobów, aby być bardziej konkurencyjne na rynku europejskim - mówi Maciej Stępień.
Na kłopotach niemieckich przetwórców korzystają polskie firmy, które znacząco zwiększyły swój eksport do Rosji, w miejsce wyrobów pochodzących z Niemiec.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!