Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Milkiland EU rozpoczyna produkcję serów żółtych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 16-05-2013, 11:28
Milkiland EU rozpoczyna produkcję serów żółtych
Robert Mroziński, prezes zarządu Milkiland EU /fot.żelaznastudio

15 maja 2013 r. firma Milkiland EU, nowy właściciel zakładu w Ostrowi Mazowieckiej, rozpoczęła produkcję serów twardych. Już 1 lipca do sklepów trafią sery pod marką „Ostrowia" typu gouda i edam. Oprócz tradycyjnych bloków, umożliwiających zakup produktu na wagę, sprzedawane również będą sery plastrowane w opakowaniach MAP.

Docelowo w szerokiej ofercie wyrobów dostępnych na polskim rynku pod marką „Ostrowia" znaleźć będzie można sery: gouda, edam, maasdamer, ementaler, tylżycki oraz sery topione. W zakładzie w Ostrowi wytwarzane będą także sery twarde marki „Milkiland" przeznaczone na eksport do Rosji, na Ukrainę oraz rynki unijne.

- Jesteśmy bardzo dumni, że udało się nam poszerzyć nasze portfolio produktów o sery twarde - mówi Robert Mroziński, Prezes Zarządu Milkiland EU - Przejmując Ostrowię, od początku liczyliśmy na rozwój w tym właśnie segmencie, a inwestycje firmy Milkiland EU mające na celu modernizację zakładu doskonale przygotowały go do produkcji serów twardych. Moce produkcyjne Ostrowii wynoszą teraz 15 tys. ton serów żółtych i 7 tys. ton serów topionych rocznie - dodaje.

W chwili obecnej zakład w Ostrowi Mazowieckiej słynie głównie z serków do smarowania „Ostrowia" oraz produktów B2B. Jest również jedynym producentem koncentratu białek serwatkowych WPC 80 w Polsce oraz jednym z największych w Europie Środkowo-Wschodniej. Najważniejszymi rynkami zbytu są Niemcy, Holandia, Włochy oraz polski rynek wewnętrzny. Produkt eksportowany jest również do krajów azjatyckich, przede wszystkim Chin. Miesięcznie zakład produkuje i sprzedaje WPC 80 w ilości ok. 100 ton.

Ponadto Milkiland EU jest największym producentem demineralizowanego permeatu serwatki pod marką „Milkiland", który sprzedawany jest głównie do Niemiec, Holandii, Rumunii, Włoch oraz krajów azjatyckich, takich jak Filipiny czy Wietnam. Około 25 proc. produkcji permeatu trafia na rynek polski. Produkt wykorzystywany jest w branży spożywczej, głównie w piekarnictwie i cukiernictwie oraz w przemyśle alkoholowym i do produkcji pasz. Ze względu na stale rosnący popyt zakład przygotowuje się do zwiększenia swoich mocy produkcyjnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

MLKMilkiland N.V.

KOMENTARZE: (8)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • gosc 06-04-2015, 13:07:
R.I.P.
  • Iwan 15-01-2014, 22:38:
A gdzie się schował Zbysek ?
  • fantomas 13-01-2014, 15:28:
Jest z nami Marcin,
jest z nami Krzysiek,
niema z nami Zbyska
gdzie jest q.......... Zbysek

Nie ma i nie będzie

Zobacz wszystkie komentarze (8)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 440) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH