Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mleczarstwo ewoluuje w stronę natury

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 04-05-2016, 15:39
Mleczarstwo ewoluuje w stronę natury
Marcin Kuprewicz, dyrektor działu mleczarskiego Chr. Hansen /fot. Chr. Hansen

Rynek dodatków dla przemysłu mleczarskiego ewoluuje ewidentnie w stronę natury i wydajności – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Marcin Kuprewicz, dyrektor działu mleczarskiego Chr. Hansen.

Zwraca uwagę, że globalny trend tzw. czystej etykiety motywuje producentów żywności w tym także producentów wyrobów mleczarskich do używania dodatków naturalnych, najlepiej takich, które nie muszą być w ogóle deklarowane na etykiecie produktu (jako dodatki procesowe niezbędne do produkcji). Producenci wolą unikać również dodatków, które muszą być deklarowane jako dodatkowe źródło alergenów.

Drugą zauważalną tendencją jest chęć zwiększenia wydajności produkcji i obniżania jej kosztów. Ma to swoje źródło oczywiście w fatalnej sytuacji sektora mleczarskiego, który znalazł się w bardzo trudnej sytuacji po wprowadzeniu przez Rosję zakazu importu żywności z EU, oraz zniesieniu systemu kwotowania mleka. Dodatkowo w kilku krajach UE w tym Polsce doszło do tego jeszcze zmniejszenie spożycia mleka… Pocieszający jest fakt, że zakłady mleczarskie nie chcą już oszczędzać kosztem jakości co jak wiemy może skończyć się tragicznie. Coraz popularniejsze są natomiast bardzo zaawansowane dodatki i technologie, które pozwalają zakładom obniżyć koszty produkcji z jednoczesnym utrzymaniem a nawet podniesieniem jakości – mówi dyrektor działu mleczarskiego Chr. Hansen.

Wskazuje, że kryzys w przemyśle mleczarskim jest również odczuwany przez dostawców dodatków. - Mówiąc kolokwialnie „jedziemy na tym samym wózku”. Ma to związek głównie ze zmianami wielkości produkcji poszczególnych asortymentów. Z danych dostępnych na rynku wynika jednoznacznie, że wyraźny wzrost produkcji dotyka jedynie proszku mlecznego oraz mleka spożywczego, w innych produktach notujemy stagnację albo nawet spadek produkcji tak jak to ma miejsce w przypadku jogurtów. Jak wiemy do produkcji mleka w proszku lub mleka spożywczego dodatków funkcjonalnych nie stosuje się prawie wcale… - mówi Marcin Kuprewicz.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Marcin Zalasa 05-05-2016, 17:02:
Bardzo ciekawy komentarz. Podzielam opinię Pana Dyrektora i zachęcam do zainteresowania się nowoczesnymi platformami do zarządzania produkcją. Zapraszam do Au2mate Mawos.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 691) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH