Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Mleko

Mleczarstwo interesuje się stewią

Trend redukcji cukru sprzyja zainteresowaniu branży mleczarskiej substancjami słodzącymi. Przy czym kolejny trend - poszukiwanie surowców pochodzenia naturalnego - powoduje, że powodzeniem cieszą się produkty takie jak glikozyd stweiolowy, zwany potocznie stewią. Okazuje się jednak, że wbrew oczekiwaniom stewia, póki co, nie podbiła rynku - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Mateusz Kowalewski, wiceprezes Hortimex Plus Sp. z o.o.

Mleczarstwo interesuje się stewią
Mateusz Kowalewski, wiceprezes Hortimex Plus Sp. z o.o.

Produkty słodzone stewią, które pojawiły się na rynku, jednak nie cieszą się oszałamiającą popularnością, zaś sam surowiec nie jest pozbawiony ograniczeń takich jak relacja ceny do siły słodzenia czy też fakt, że mimo naturalnego pochodzenia, oznaczony jest symbolem E, niezbyt kochanym przez konsumentów. - Mało widoczne w sektorze mleczarskim jest na razie wzbogacanie wyrobów w kolagen. Pojawiają się już jednak pierwsze jaskółki tego trendu (jogurty) i spodziewamy się rosnącej popularności kolagenu, którego właściwości czynią go atrakcyjną propozycją dla producentów szukających ciekawych funkcjonalnych wyróżników dla swych wyrobów - mówi Mateusz Kowalewski.

Zaznacza, że natomiast na dobre w branży mleczarskiej zadomowił się błonnik pokarmowy, zarówno nierozpuszczalny, pochodzący np. z otrąb zbożowych, jak i rozpuszczalny, taki jak inulina czy oligofruktoza. Spełniają one kilka funkcji. - Technologiczne, takie jak zagęszczanie, redukcja zawartości tłuszczu lub cukru w produkcie oraz funkcjonalne, czyli wzbogacenie w błonnik, niezbędny w zrównoważonej diecie - mówi wiceprezes Hortimex Plus.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Mateusz Kowalewski RSS ALERT    /    Hortimex RSS ALERT    /    stewia RSS ALERT    /    dodatki do żywności  RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.228.38.35
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.