REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Mleczarstwo zmierza do pełnego wykorzystania serwatki

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 26-02-2016, 10:34
Mleczarstwo zmierza do pełnego wykorzystania serwatki
Zygmunt Zander fot. żelaznastudio

Od lat obserwuję przemysł i widzę, że wszystkie działania inwestycyjne zmierzają w kierunku pełnego zagospodarowania serwatki – powiedział w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl prof. Zygmunt Zander.

REKLAMA

Przypomina, że mleko ma 12 proc. suchej masy, a serwatka 6 proc. - Połowa wartościowych składników przechodzi do serwatki. Tego nie można marnować, to trzeba wykorzystywać. Obecnie wszyscy na to zwracają uwagę. Budowane są zakłady, które mają służyć do pozyskiwania białek serwatkowych i ich zagospodarowania w postaci suchej. Można je wykorzystać m.in w produkcji np. odżywek dla dzieci – mówi prof. Zander.

Drugim kierunkiem jest zagospodarowanie laktozy – to drugi ważny składnik serwatki. Laktoza dostępna jest w trzech postaciach – laktoza techniczna, laktoza spożywcza i laktoza farmaceutyczna. - U nas kierunek rozwoju idzie obecnie w kierunku pozyskiwania i wykorzystywania laktozy spożywczej, ale to jest dopiero pierwszy krok. Kolejnym będzie wykorzystywanie laktozy farmaceutycznej, gdzie są najwyższe wymagania i najtrudniej zdobyć rynek – mówi Zygmunt Zander.

Dodaje, że oprócz tego w serwatce zostają jeszcze sole mineralna, nad których zastosowaniem przemysłowym ciągle się jeszcze zastanawiamy. Zapewne nie minie wiele czasu, gdy to także będzie wykorzystane. - Po pozyskaniu wszystkich powyższych składników z serwatki, zostaje woda. A ta jak wiemy będzie coraz droższa. To tak w skrócie główny kierunek rozwoju technologii mleczarstwa – uważa profesor.

Ponadto zauważa, że robione są badania w celu lepszego wykorzystania mikrobiologii i enzymów. - Nasze mleczarstwo mocno się rozwija. Jest absolutnie porównywalne z mleczarstwem zachodnim. Jesteśmy równorzędnymi partnerami. Widać to szczególnie w rejonie północno-wschodniej i wschodniej Polski – mówi Zygmunt Zander.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 656) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 771 514)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH