Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mleczarstwo zmierza do pełnego wykorzystania serwatki

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 26-02-2016, 10:34
Mleczarstwo zmierza do pełnego wykorzystania serwatki
Zygmunt Zander fot. żelaznastudio

Od lat obserwuję przemysł i widzę, że wszystkie działania inwestycyjne zmierzają w kierunku pełnego zagospodarowania serwatki – powiedział w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl prof. Zygmunt Zander.

Przypomina, że mleko ma 12 proc. suchej masy, a serwatka 6 proc. - Połowa wartościowych składników przechodzi do serwatki. Tego nie można marnować, to trzeba wykorzystywać. Obecnie wszyscy na to zwracają uwagę. Budowane są zakłady, które mają służyć do pozyskiwania białek serwatkowych i ich zagospodarowania w postaci suchej. Można je wykorzystać m.in w produkcji np. odżywek dla dzieci – mówi prof. Zander.

Drugim kierunkiem jest zagospodarowanie laktozy – to drugi ważny składnik serwatki. Laktoza dostępna jest w trzech postaciach – laktoza techniczna, laktoza spożywcza i laktoza farmaceutyczna. - U nas kierunek rozwoju idzie obecnie w kierunku pozyskiwania i wykorzystywania laktozy spożywczej, ale to jest dopiero pierwszy krok. Kolejnym będzie wykorzystywanie laktozy farmaceutycznej, gdzie są najwyższe wymagania i najtrudniej zdobyć rynek – mówi Zygmunt Zander.

Dodaje, że oprócz tego w serwatce zostają jeszcze sole mineralna, nad których zastosowaniem przemysłowym ciągle się jeszcze zastanawiamy. Zapewne nie minie wiele czasu, gdy to także będzie wykorzystane. - Po pozyskaniu wszystkich powyższych składników z serwatki, zostaje woda. A ta jak wiemy będzie coraz droższa. To tak w skrócie główny kierunek rozwoju technologii mleczarstwa – uważa profesor.

Ponadto zauważa, że robione są badania w celu lepszego wykorzystania mikrobiologii i enzymów. - Nasze mleczarstwo mocno się rozwija. Jest absolutnie porównywalne z mleczarstwem zachodnim. Jesteśmy równorzędnymi partnerami. Widać to szczególnie w rejonie północno-wschodniej i wschodniej Polski – mówi Zygmunt Zander.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ
PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 006) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH