Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mleczna koniunktura może się szybko skończyć

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 13-01-2014, 11:25
Mleczna koniunktura może się szybko skończyć
Robert Gierczak, Commercial Manager Liquid Products z firmy Interfood Polska /fot.Interfood

Musimy patrzeć coraz więcej na sytuację europejską przez pryzmat zmian na globalnym rynku mleczarskim. Koniunktura z 2013 roku może się szybko skończyć - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Robert Gierczak, Commercial Manager Liquid Products z firmy Interfood Polska.

Musimy mieć na uwadze to, iż przybywa mleka w EU. Holandia oraz Belgia ok. + 8,5-10 proc., Niemcy ok. + 2,5 - 4 proc., Polska według ostatnich statystyk też pokazuje tendencje wzrostową. Jedyne Państwa w EU, które straciły dotychczasowe poziomy skupu to Czechy, Słowacja, Słowenia, Węgry, Rumunia. Wygląda na to, że straciły Państwa, które nie były zazwyczaj eksporterem netto surowca a zyskali „giganci", którzy maja największe przełożenie na ceny europejskie. Powstaje pytanie, czy tak duży przyrost surowca nie spowoduje obniżenia cen na artykuły mleczarskie? Czy zachodnie mleczarnie będą w stanie przerobić te nadwyżki ? Czy też będą uciekały w poszukiwaniu eksportu? - pyta Robert Gierczak.

Z drugiej strony zwraca uwagę, że pod koniec ubiegłego roku ceny surowca były nieadekwatne do cen galanterii, serów lub mleka w proszku. Tymczasem minęło parę dni Nowego Roku i widzimy, że tak naprawdę niewiele się zmieniło. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku trzymają się na wysokich poziomach, producenci serów cały czas podtrzymują produkcję, a masło zaczyna się odbijać po świątecznych spadkach. - Jeżeli ktoś śledzi na bieżąco kwotowania Fonterry, zauważył, iż ceny masła oraz AMF poszły znacząco w górę. Handlowcy w USA zanotowali po raz kolejny wyższe ceny na sery. Spodziewamy się kolejnego przetargu w Algierii, w związku z nadchodzącymi tam wyborami. Widzimy rownież cały czas popyt na serwatkę i pochodne. Tak naprawdę tylko surowiec w Europie jeszcze nie obudził się po świątecznej przerwie. Tak wygląda bieżąca sytuacja - mówi Robert Gierczak.

Przychylam się do teorii, iż powinniśmy spodziewać się nieco niższych cen w 2014 roku. Rynek w ciągu ostatnich miesięcy był bardzo rozchwiany i każda strona handlu, tak naprawdę żyła chwilą (oczywiście wszyscy na tym korzystaliśmy). Uważam równocześnie, iż zachodnie mleczarnie nie będą w stanie przerobić wszystkich nadwyżek i będą zaniżały ceny, aby pozbyć się magazynów, szukając jednocześnie możliwości przerobu surowca poza swoimi granicami. Koniunktura z 2013 roku może się szybko skończyć - uważa przedstawiciel firmy Interfood.

Podkreśla, że na większość dominant nie mamy jednak wpływu więc radzi wszystkim to samo co sobie - żadnych pochopnych decyzji, baczne obserwacje rynku i tylko przemyślane decyzje. - Inaczej popadniemy w chaos, który przełoży się na złą sytuację na rynku - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 356) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH