REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Mleczna koniunktura może się szybko skończyć

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 13-01-2014, 11:25
Mleczna koniunktura może się szybko skończyć
Robert Gierczak, Commercial Manager Liquid Products z firmy Interfood Polska /fot.Interfood

Musimy patrzeć coraz więcej na sytuację europejską przez pryzmat zmian na globalnym rynku mleczarskim. Koniunktura z 2013 roku może się szybko skończyć - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Robert Gierczak, Commercial Manager Liquid Products z firmy Interfood Polska.

REKLAMA

Musimy mieć na uwadze to, iż przybywa mleka w EU. Holandia oraz Belgia ok. + 8,5-10 proc., Niemcy ok. + 2,5 - 4 proc., Polska według ostatnich statystyk też pokazuje tendencje wzrostową. Jedyne Państwa w EU, które straciły dotychczasowe poziomy skupu to Czechy, Słowacja, Słowenia, Węgry, Rumunia. Wygląda na to, że straciły Państwa, które nie były zazwyczaj eksporterem netto surowca a zyskali „giganci", którzy maja największe przełożenie na ceny europejskie. Powstaje pytanie, czy tak duży przyrost surowca nie spowoduje obniżenia cen na artykuły mleczarskie? Czy zachodnie mleczarnie będą w stanie przerobić te nadwyżki ? Czy też będą uciekały w poszukiwaniu eksportu? - pyta Robert Gierczak.

Z drugiej strony zwraca uwagę, że pod koniec ubiegłego roku ceny surowca były nieadekwatne do cen galanterii, serów lub mleka w proszku. Tymczasem minęło parę dni Nowego Roku i widzimy, że tak naprawdę niewiele się zmieniło. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku trzymają się na wysokich poziomach, producenci serów cały czas podtrzymują produkcję, a masło zaczyna się odbijać po świątecznych spadkach. - Jeżeli ktoś śledzi na bieżąco kwotowania Fonterry, zauważył, iż ceny masła oraz AMF poszły znacząco w górę. Handlowcy w USA zanotowali po raz kolejny wyższe ceny na sery. Spodziewamy się kolejnego przetargu w Algierii, w związku z nadchodzącymi tam wyborami. Widzimy rownież cały czas popyt na serwatkę i pochodne. Tak naprawdę tylko surowiec w Europie jeszcze nie obudził się po świątecznej przerwie. Tak wygląda bieżąca sytuacja - mówi Robert Gierczak.

Przychylam się do teorii, iż powinniśmy spodziewać się nieco niższych cen w 2014 roku. Rynek w ciągu ostatnich miesięcy był bardzo rozchwiany i każda strona handlu, tak naprawdę żyła chwilą (oczywiście wszyscy na tym korzystaliśmy). Uważam równocześnie, iż zachodnie mleczarnie nie będą w stanie przerobić wszystkich nadwyżek i będą zaniżały ceny, aby pozbyć się magazynów, szukając jednocześnie możliwości przerobu surowca poza swoimi granicami. Koniunktura z 2013 roku może się szybko skończyć - uważa przedstawiciel firmy Interfood.

Podkreśla, że na większość dominant nie mamy jednak wpływu więc radzi wszystkim to samo co sobie - żadnych pochopnych decyzji, baczne obserwacje rynku i tylko przemyślane decyzje. - Inaczej popadniemy w chaos, który przełoży się na złą sytuację na rynku - dodaje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH