Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Mleko

Mleczna środa: Mleczarnie stawiają na odżywki

Rynek produktów mlecznych jest nasycony. Nie mogą być uważane za innowacyjne produkty, które różnią się jedynie nowym smakiem lub zamiast cukru zawierają słodzik. Szukając nowych obszarów rynku, firmy mleczarskie sięgnęły po serwatkę, która kiedyś traktowana była jako odpad. Dziś stanowi cenny surowiec.

Mleczna środa: Mleczarnie stawiają na odżywki
mleczna środa
fot. Unsplash

Mówiąc bardzo ogólnie, serwatka jest płynem powstałym po produkcji sera lub po usunięciu tłuszczu i kazeiny z mleka. Początkowo uważana jako produkt uboczny. 50 lat temu była traktowana jako ścieki z procesu produkcji sera. Była wylewana na pola, gdzie stanowiła zagrożenie dla środowiska, z uwagi na wysoką koncentrację białek lub przekazywana w formie nieprzetworzonej na pasze. Jednak postęp nauki sprawił, iż stała się ona cennym surowcem. Jest bogatym źródłem istotnych aminokwasów potrzebnych człowiekowi. W swojej najczystszej postaci zawiera niewiele lub wcale nie zawiera tłuszczu, czy laktozy, dzięki czemu może być spożywana przez osoby, które z powodu nietolerancji laktozy nie mogą pić mleka.

Jednym z produktów, które powstają z serwatki są odżywki dla sportowców. Produkuje się je z białek serwatkowych, które po wysuszeniu w sproszkowanej formie stanowią dobre źródło białek i aminokwasów. Odżywki te dzieli się na 3 podstawowe rodzaje, różniące się technologią produkcji, składem i przyswajalnością. Pierwszy rodzaj to koncentrat (WPC – Whey Protein Concentrate), który jest najczęściej spotykany wśród odżywek ze względu na swoją cenę. Powstaje on w procesie filtracji membranowej, a w swoim składzie zawiera niewielką ilość tłuszczu oraz cukrów. Większą zawartością białek cechuje się izolat białkowy (WPI – Whey Protein Isolate). Powstaje on przez dodatkowy etap jakim jest zwykle odseparowanie tłuszczu. Dzięki temu uzyskuje się zawartość białka powyżej 90 proc. Dodatkowo WPI jest szybciej wchłaniane przez ludzki organizm. Ostatni rodzaj to hydrolizat (WPH – Whey Protein Hydrolizate). Otrzymuje się go metodami hydrolizy, dzięki czemu długie łańcuchy peptydowe rozbijane są na prostsze, łatwiej przyswajalne. Cechuje go czystość przekraczająca 99 proc. białka oraz najlepsza przyswajalność. Jednak ze względu na wysoką cenę najczęściej występuje w mixach, które składają się z różnej zawartości frakcji WPC, WPI i WPH.

więcej informacji:

Edward Bajko RSS ALERT    /    Spomlek RSS ALERT    /    Dariusz Sapiński RSS ALERT    /    Mlekovita RSS ALERT    /    odżywki białkowe RSS ALERT    /    odżywki sportowe RSS ALERT    /    białka serwatkowe RSS ALERT    /    serwatka RSS ALERT    /    mleczna środa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.73.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.