Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Mleczna środa: Mleczarstwu może zabraknąć specjalistycznej kadry

Podczas tegorocznego Techmilku, pojawiły się pytania o absolwentów. - Mamy za mało studentów i to jest wielki problem, nie tylko dla uczelni, ale przede wszystkim dla przemysłu – uważa prof. Jan Limanowski, kierownik katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Mleczna środa: Mleczarstwu może zabraknąć specjalistycznej kadry
mleczna środa
fot. materiały redakcji

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 26-03-2019, 18:37

- Jako pracownik dydaktyczny uczelni widzę jak wygląda sytuacja, jeśli chodzi o zainteresowanie studiami technicznymi mającymi związek z przetwórstwem mleczarskim. Nie mówię o studiach technologicznych, bo Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego jest wydziałem technologicznym, ale prowadzimy jeden kierunek techniczny – inżynierię przetwórstwa żywności. Mamy tutaj totalny kłopot. Dwa lata temu w ogóle nie było naboru, bo jeśli dobrze pamiętam zgłosiło się sześć czy siedem osób i rektor nie zgodził się na uruchomienie tego kierunku. Natomiast w tym roku, dzięki usilnym staraniom, które polegały m.in. na tym, że jeździliśmy do szkół, rozreklamowany był kierunek, współpracowaliśmy z przemysłem i zakładami. Pojawiło się 9 osób. Te nakłady, które ponieśliśmy na nasze działania promocyjne, spowodowały zgłoszenia zaledwie dziewięciu osób! Tylko i wyłącznie dlatego, że prowadzimy także kierunek anglojęzyczny foodingeniring, to rektor zgodził się warunkowo na uruchomienie kierunku. Studia zaczęło 9 osób, z czego teraz zostało już 7 lub 6. Ponieważ dwie czy trzy osoby odpadły z powodu kłopotów z matematyką, fizyką czy chemią – mówi prof. Limanowski.

Profesor podsumowuje, że na dobrą sprawę, wydział nie ma kogo uczyć. - Ponadto, w naszej ocenie obecnie studenci nie są najlepsi. Fakt, to nie są łatwe studia, ale nie są również przesadnie trudne. Nie twierdzę, że młodzież jest leniwa, tak możne powiedzieć o jednostkach, ale nie można tak uogólniać. Nasi absolwenci potem są jeszcze oceniani przez pracodawców. My z nimi, z zakładami mleczarskimi, pozostajemy w kontakcie i okazuje się, że coś nie działa jak należy. Mamy dobre programy nauczania, doświadczoną i sprawdzoną kadrę, więc wydawało by się, że studenci powinni być dobrze wyedukowani, a okazuje że mamy jakieś dziwne kłopoty. Nie potrafię zdefiniować dlaczego tak jest, mimo tak ogromnych starań. Rozumiemy, że jest tzw. dołek demograficzny”, że młodzi ludzie nie chcą studiować, czy bardziej opłaca się w sensie finansowym skończyć szkołę pomaturalną. Proszę sobie wyobrazić, że jest w Olsztynie szkoła, która kształci kucharzy. Tam na jedno miejsce było sześciu chętnych. Dlaczego? Bo po otrzymaniu certyfikatu kucharskiego łatwiej znaleźć prace za granicą. Jesteśmy w rozterce i nie wiemy co będzie dalej – mówi Jan Limanowski.

więcej informacji:

Jan Limanowski RSS ALERT    /    kary dla przedsiębiorców RSS ALERT    /    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski RSS ALERT    /    Techmilk RSS ALERT    /    studenci RSS ALERT    /    kadry dla mleczarstwa RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Art 2019-03-28 07:39:06
    Mleczarze już nie mają kadr. Fala upadłości w tej branży się zaczęła. Kto z takim że dnem będzie pracował jak prezesi mleczarni.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.226.234.20
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.