Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Mleczna środa: Okiem serowara

Vincent Vergne, francuski mistrz serowarstwa, zdobywca tytułu Meilleur Ouvrier de France w lutym 2019, w minionym miesiącu odwiedził Polskę. Serowar był gościem na gali French Touch. W rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Vincent Vergne opowiedział m.in. o rozwoju serowarstwa we Francji oraz serowych wyborach swoich rodaków.

Mleczna środa: Okiem serowara
mleczna środa
Vincent Vergne, fot. materiały prasowe

Autor: Jakub Szymanek/portalspozywczy.pl
Data: 20-11-2019, 08:44

Portalspozywczy.pl: Jak jest postrzegany zawód serowara we Francji?

Vincent Vergne: Serowar jest to bardzo znany, szanowany i istotny zawód we Francji. Obecnie bardzo dużo młodych ludzi kształci się w tym kierunku, a co za tym idzie coraz więcej szkół otwiera klasy o tym profilu w swoich placówkach. Tak, jak wraca moda na produkty naturalne i Bio, tak samo zawód serowara cieszy się ponownie sporą popularnością we Francji. I chociaż w pewnym momencie nie był to modny kierunek, to ostatnio sytuacja zdecydowanie odmieniła się.

Co jest istotne w pracy serowara? Które czynniki mają największy wpływ na udany produkt?

Z pewnością surowiec. Ważne jest to, żeby rolnik miał dobrej jakości mleko od bardzo dobrze odżywianej i zdrowej zwierzyny. Kolejnym krokiem jest przetwórstwo mleka przy użyciu odpowiednich technik. Następnie bardzo ważnym punktem jest rafinacja, czyli przetworzenie sera z punktu A, z którego wyjeżdża od rolnika i trafia do punktu B, do rafinera. I w jego piwnicy sery są myte, szczotkowane, a niektóre po prostu przekłada się. I te sery starzeją się przez 2-3 dni, tydzień, miesiąc a czasami nawet latami.

Jakie znaczenia i wartość ma ser w kulturze i w kuchni francuskiej?

Dla Francuzów są cztery najważniejsze filary: chleb, ser, wino i kuchnia francuska. To wszystko jest zakorzenione w kulturze, rozwijane i znane na całym świecie. Natomiast mówiąc o podejściu Francuzów do serów, warto podać przykład typowego Francuza, który średnio zjada 26 kg sera rocznie.

Czy można wskazać ulubione rodzaje serów wśród Francuzów?

Tak, oczywiście. Najszybciej i najczęściej Francuzi idą w stronę serów łagodnych, serów kozich, które są bardzo delikatne i kremowe. Ale również duże grono osób lubi sery bardziej wyraziste, pachnące, z charakterem. Zazwyczaj są to sery miękkie, lejące, bardziej idąc w stronę Comte, Master.

Swoją ofertę poza detalem kierują Państwo także na rynek HoReCa. Jak oceniają Państwo swoje działania w gastronomii?

Kluczowa jest dla nas sprzedaż detaliczna, bo tu mamy najwięcej klientów. Natomiast jeśli chodzi o restauracje, to mamy dużo lokali, z którymi współpracujemy. Sporo z tych restauracji posiada gwiazdki Michelin. Od pewnego czasu we Francji otwiera się dużo barów serowych, które kupują u nas dużo sera i podają go w różnych wersjach. Na zimno, na gorąco, w zależności od typu sera, który można podgrzać, usmażyć, a nawet ugotować. Można je podawać z ziemniakami lub wędliną i oczywiście z winami. Współpracujemy z wieloma takimi podmiotami. Zwłaszcza na południu Francji, gdzie działamy.

Dziękuję za rozmowę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mleczna środa RSS ALERT    /    serowarstwo RSS ALERT    /    sery dojrzewające RSS ALERT    /    sery RSS ALERT    /    Francja RSS ALERT    /    produkcja serów RSS ALERT    /    Vincent Vergne RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.234.214.179
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.