Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mleko

Mleczna środa: Z wizytą w OSM Włoszczowa (galeria)

Strona 2 z 3


Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 08-10-2019, 14:39

Spółdzielnia stale inwestuje. Jest to pokłosie przyjętej w 2018 roku strategii rozwoju, w myśl której spółdzielnia ma przerabiać milion litrów mleka i dojść do miliarda złotych obrotów. Drogą do realizacji tych zamierzeń jest tworzenie dobrych warunków do produkcji mleka na naszym terenie, zapewnienie dostawcom dobrej ceny, oraz silny rozwój sprzedaży krajowej, gdyż widzimy potencjał wzrostu poprzez większa obecność w niektórych sieciach, oraz zwiększenie eksportu. Niezmiernie ważnym elementem jest również zwiększenie mocy produkcyjnych oraz efektywności produkcji. - Aktualnie jesteśmy przed uruchomieniem nowej stacji mycia. Jest to kompletna, nowoczesna stacja mycia, która ruszy w połowie października br. Wydaliśmy na nią około 1,5 mln złotych. Już jest złożona i za chwilę będzie podłączona. Poprzednia była zbudowana w 2004 roku i już się zestarzała. Była oczywiście międzyczasie rozbudowywana, ale to nie to samo co zaprojektowanie zupełnie nowej instalacji od początku. Nowa, co ważne jest zaprojektowana z zapasem, więc umożliwia nam rozwój. Jeżeli zwiększymy jeszcze przerób mleka o 50-60 proc. to ona będzie nadal w pełni wystarczająca. Dodatkowo w tym roku oddaliśmy nową plasterkownię, czyli kompletne wyposażenie całej plasterkowni, począwszy od ścian, klimatyzacje, wentylacje do pełne linii do konfekcjonowania sera. Na ten moment nie ma lepszych. To wydatek 10 mln złotych – mówi Ryszard Pizior. Dodaje, że do końca roku firma chce dodatkowo oddać linię do produkcji sera twarogowego metodą wirówkową. - Będzie to produkt skierowany do cukierni, ponieważ prowadzimy już współpracę z cukierniami, którym sprzedajemy wsad waniliowy do drożdżówek, twaróg do wypieku serników. Natomiast ten nowy produkt ma to do siebie, że ma wyższą zawartość białka. To bardzo dobry produkt dla cukierników, dlatego zdecydowaliśmy się mocniej wejść w segment skierowany do cukierni. Ta inwestycja będzie kosztowała 2,5-3 mln. Teoretycznie będziemy mogli produkować do 30 ton twarogów na dobę – wyjaśnia prezes.

Zarząd również w przyszłym roku planuje bardzo poważne inwestycje. - Opracowujemy koncepcję, i złożyliśmy wniosek o dofinansowanie do trigeneracji, czyli wytwarzania energii elektrycznej w zakładzie. Niestety środki dla dużych przedsiębiorstw, a do takich już się zaliczamy, są trudno dostępne i tylko na innowacje. Aby zadbać o zaplecze techniczne, planujemy wytwarzanie samodzielne energii i chłodu. Energii chcemy produkować do 1 kW. Chłód natomiast będzie dawał glikol o temperaturze 4-5 stopni, więc będziemy mogli chłodzić dojrzewalnie serów. Koszt to w przybliżeniu 7 mln zł. Do tego dojdzie jeszcze stacja regazyfikacji, bo planujemy zasilanie gazem ciekłym. Jeszcze nie wiem, czy będziemy budować sami, czy podmiot zewnętrzny i będziemy dzierżawić. Myślę, że do końca przyszłego roku powinniśmy to zrobić – mówi prezes Pizior. Zdradza także plany rozbudowy budynku produkcyjnego o tysiąc metrów kwadratowych. Zarząd planuje kupić nową maszynę do pakowania w kubki fi 95 oraz budowę nowej dojrzewalni. Na to wszystko firma chcemy wydać 15-20 mln złotych.

więcej informacji:

OSM Włoszczowa RSS ALERT    /    Ryszard Pizior RSS ALERT    /    sery dojrzewające RSS ALERT    /    inwestycje w mleczarstwie RSS ALERT    /    mleczna środa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.214.224.224
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
iii

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.