Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mleko w proszku jest najlepszym towarem eksportowym

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 08-08-2016, 11:14
Mleko w proszku jest najlepszym towarem eksportowym
Dariusz Sapiński, prezes Mlekovity

Dla branży mleczarskiej, mleko w proszku jest najlepszym produktem eksportowym – powiedział Dariusz Sapiński, prezes Mlekovity, podczas IX Światowego Dnia Mleka w Wysokim Mazowieckim.

Jak mówił prezes Sapiński, analiza rynku światowego wskazuje jednoznacznie, że mleko w proszku jest i będzie najbardziej poszukiwanym produktem mleczarskim na rynkach. - Obecnie, jak i w przyszłości jego znaczenie będzie rosło, chociażby z uwagi na zmiany demograficzne na świecie. Ponadto mleko w proszku jest idealnym produktem do eksportu, gdyż nie wymaga warunków chłodniczych, można je długo przechowywać i jest stosunkowo łatwe w transporcie – mówił prezes Mlekovity.

W jego opinii, w obecnej sytuacji mleczarstwa, proszki mleczne są zatem naturalnym produktem eksportowych.

Podkreślał, że Mlekovita wychodzi naprzeciw tej sytuacji i buduje największą w Europie środkowo-wschodniej fabrykę proszków mlecznych. - Oprócz tradycyjnych proszków, jak OMP i PMP, będziemy tam produkować nowe produkty, jak chociażby odżywki dla dzieci, co wymaga najlepszej technologii i najwyższych standardów – podkreślał Dariusz Sapiński. Dodał, że ta inwestycja jest nową szansą dla firmy i polskiego mleczarstwa.

Obecnie budowa fabryki jest już w trzeciej fazie. Ogólny koszt inwestycje wynosi 300 milionów złotych. Budowany jest cały kompleks z budynkami, instalacjami i pełnym wyposażeniem, na działce o powierzchni 4 hektarów oddalonej o 200 metrów od centrali firmy w Wysokim Mazowieckim. Termin ukończenia inwestycji jest przewidziany na 2017 rok.

Mlekovita jest największą grupą mleczarską w Polsce. Tworzy ją 16 zakładów produkcyjnych i 30 własnych centrów dystrybucyjnych w tym pierwsza w branży hurtownia Cash&Carry. Grupa produkuje m.in.: sery twarde dojrzewające typu holenderskiego, szwajcarskiego i angielskiego, sery topione i wędzone, sery pleśniowe, sery sałatkowo-kanapkowe, serek ziarnisty, sery mozzarella, mleka UHT o zróżnicowanej pojemności i zawartości tłuszczu, mleka pasteryzowane, śmietanki UHT, mleczka zagęszczone, mleczka smakowe, kefiry, jogurty, maślanki, twarogi i twarożki smakowe, śmietany i śmietanki, masła i miksy maślane, mleka w proszku oraz serwatkę w proszku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Byly pracownik 08-08-2016, 12:48:
Jeszcze większych sukcesów w exporcie na rynek niemiecki.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 650) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH