Na rynku krajowym nieznacznie wzrosły ceny masła w blokach
W zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 12-18 kwietnia 2010 r. (po blisko 1% spadku w poprzednim tygodniu) ceny zbytu masła w blokach przeciętnie w kraju wzrosły o 1,5%, do 10,93 zł/kg - informuje ARR.
Od początku kwietnia br. Na względnie stabilnym poziomie utrzymują się natomiast ceny masła konfekcjonowanego. W analizowanym tygodniu za ten rodzaj masła producenci uzyskiwali średnio 12,33 zł/kg. W ciągu miesiąca masło podrożało o 2-3%.
W połowie kwietnia br. wzrosły ceny mleka w proszku. W dniach 12-18 kwietnia 2010 r., odtłuszczone mleko w proszku podrożało do 7,76 zł/kg, tj. o prawie 2% w porównaniu do notowań z poprzedniego tygodnia. W tym czasie ceny proszku pełnego wzrosły o 1,3% i za 1 kg tego
produktu uzyskiwano w zbycie 9,53 zł. OMP było o 1% droższe niż przed miesiącem, a PMP o ponad 1% tańsze.
W analizowanym tygodniu potaniały natomiast sery podpuszczkowe dojrzewające. Za ser typu Gouda i Edam w połowie kwietnia br. płacono o ok. 1% mniej niż tydzień wcześniej, tj. odpowiednio 11,76 zł/kg i 11,91 zł/kg. Jednocześnie ceny tych serów były o 1-2% wyższe od notowanych w połowie marca br.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!