Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Najbardziej popularne w Polsce włoskie sery

Włoskie sery, które co roku zdobywają uznanie na całym świecie – Gorgonzola DOP, Parmigiano Reggiano DOP oraz Asiago DOP będą stanowić smaczne uzupełnienie diety i świąteczny przysmak. Rośnie ich popularność także w naszym kraju.

Najbardziej popularne w Polsce włoskie sery
Fot. Shutterstock

Parmigiano Reggiano – podbija podniebienia aż 64 razy

Czy należy się chwalić? Jeżeli mówimy o oryginalnych włoskich serach, jest to jak najbardziej wskazane. Zwłaszcza, że Parmigiano Reggiano DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) nieustannie zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem, a dzięki zachowaniu tradycyjnych metod wytwarzania, te walory nie zmieniają się na przestrzeni lat i co roku zyskują nowych wielbicieli na całym świecie. Tym razem Parmigiano Reggiano DOP zdobył 64 medale na World Cheese Awards. Ser wyróżniono następującymi nagrodami: 1 medalem Super Gold, 12 Złotymi, 20 Srebrnymi i 28 Brązowymi. Parmigiano Reggiano nie miał sobie równych, zdobywając najwyższe wyróżnienia spośród 2472 konkurencyjnych serów.

Produkcja Asiago nie zwalnia tempa

Asiago, zarówno świeży (fresco), jak i dojrzały coraz chętniej wybierany jest przez konsumentów na całym świecie. Dowodzą tego rosnące wyniki sprzedaży. Według danych za październik 2018, wyprodukowano 15 306 kręgów Asiago dojrzewającego (oznacza to wzrost o 28,7 proc. w porównaniu do roku ubiegłego i 42 proc. do 2016). Natomiast Asiago świeżego w tym samym miesiącu bieżącego roku wyprodukowano 122 211 kręgów. Asiago dojrzewający sprawdzi się jako dodatek do makaronów i risotto, natomiast Asiago Fresco można posypać grzanki do rozgrzewającej zupy cebulowej, dodać go do porannej jajecznicy czy kanapek z chorizo i ciecierzycy. Zawsze będzie smakował wyśmienicie.

Gorgonzola – od zawsze bez konserwantów

Zastanawiasz się, czy ser z pleśnią jest zdrowy? Gorgonzola DOP to prawdziwy skarb wśród serów. Nazywana „naturalnym antybiotykiem” zalecana jest do spożywania po kuracji antybiotykowej, jako pomoc do odbudowania naturalnej flory bakteryjnej jelit, ale to nie wszystko. Swoje prozdrowotne właściwości Gorgonzola zawdzięcza produkcji bez dodatków i konserwantów.

Pasteryzacja mleka wykorzystywanego w procesie produkcji prawdziwej włoskiej Gorgonzoli orz rygorystyczne kontrole procedur BHP, zapewniają prawidłowy rozwój procesu fermentacji aktywowanego przez bakterie kwasu mlekowego i brak konieczności dodawania konserwantów. Efektem jest naturalnie doskonały ser o niepowtarzalnym smaku i właściwościach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

sery dojrzewające RSS ALERT    /    sery RSS ALERT    /    włoskie sery RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.228.42.25
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.