Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Naukowcy przestrzegają, że produkty bez laktozy mogą zaszkodzić

Oferowanie produktów mleczarskich bez laktozy to wykorzystywanie niewiedzy konsumentów. Na czym polega problem? Gdybyśmy założyli, że wszyscy będziemy konsumować wyłącznie produkty bez laktozy, to nasz enzym odpowiedzialny za jej trawienie rozleniwi się i przestanie być aktywny. W sensie ewolucyjnym uwstecznimy się – powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl prof. Włodzimierz Bednarski z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Naukowcy przestrzegają, że produkty bez laktozy mogą zaszkodzić
Fot. Shutterstock

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 15-02-2018, 13:32

Profesor podkreśla, że edukowania konsumentów powinno być jednym z zadań nauki, chociaż nie ma przełożenia na szersze grono odbiorców. - Tematem nietolerancji laktozy zajmujemy się od 30 lat. Mogę się pochwalić, że jako pierwszy wdrożyłem technologie produkcji mleka z obniżoną zawartością laktozy. Została ona zastosowana w SM Maćkowy w Gdańsku. Rozumiem problem nietolerancji laktozy w odniesieniu do niemowląt i dzieci, gdy nie ma alternatywnych źródeł białek i mleko matki lub mleko ssaków jest jedynym źródłem białka – mówi prof. Bednarski.

Jego zdaniem, trudno ocenić, jaka populacja niemowląt rodzi się w Polsce z nietolerancją laktozy. - Nie ma takich dokładnych badań. Mówimy teraz tylko o wrodzonej nietolerancji. Wcześniej mówiło się o 1 niemowlęciu na 1000 urodzonych, teraz możemy mówić o kilku na tysiąc. Dla tych dzieci i mam, aby im pomóc, powinno na rynku być mleko bezlaktozowe. To zrozumiałe – dodaje.

Ale – jego zdaniem - obecnie mamy do czynienia z nadużywaniem pojęcia – oferowane jest mleko bez laktozy, sery bez laktozy czy nawet masło bez laktozy. - Stawiam tezę, że nazbyt szerokie oferowanie i konsumowanie produktów mlecznych bez laktozy jest na szkodę konsumentów. Nie mówię o przypadkach faktycznej i rzeczywistej nietolerancji laktozy. Dla tych ludzi, takie produkty są faktycznie potrzebne – to stan chorobowy – wyjaśnia prof. Bednarski.

Zaznacza także, że można również nabyć taką nietolerancję np. po kuracji antybiotykowej. - Ze strony medycznej spożywanie produktów bez laktozy to rozleniwianie układu enzymatycznego. W mojej ocenie, to co się teraz dzieje na rynku ma sens tylko marketingowy. Białko enzymów, które jest wprowadzane do tej żywności może być bardziej szkodliwe niż sama laktoza. Konsumenci, którzy rzeczywiście cierpią na nietolerancję laktozy i chcą z tego wyjść, powinni stopniowo zwiększać spożywaną ilość laktozy. Na rynku powinny się dla nich pojawiać produkty zróżnicowanej zawartości laktozy, aby enzymy przyzwyczaiły się do jej trawienia i w konsekwencji mogły trawić normalny poziom laktozy – wyjaśnia naukowiec.

Dodaje, że przy obecnych trendach, zakładając modelowo dalszy rozwój takich produktów i ich konsumpcji, to jako społeczeństwo uwstecznimy się.

 Z kolei prof. Zygmunt Zander, uważa, że oferowanie produktów mleczarskich bez laktozy to wykorzystywanie niewiedzy konsumentów. - Inną możliwością przezwyciężenia nietolerancji laktozy, jest konsumpcja produktów fermentowanych, gdzie naturalnie poziom laktozy jest obniżony. Jest to o wiele zdrowsze dla organizmu – mówi prof. Zander.

więcej informacji:

mleko bez laktozy RSS ALERT    /    laktoza RSS ALERT    /    Techmilk RSS ALERT    /    Włodziemierz Bednarski RSS ALERT    /    Zygmunt Zander RSS ALERT    /    produkty bezlaktozowe RSS ALERT

KOMENTARZE (17)

  • Mleczarz. 2018-02-15 20:45:50
    Bardzo mądra wypowiedź. Pogoń za produktami bez laktozy to zwykła głupota.
  • ppp 2018-02-16 10:30:38
    Dzieki - nareszcie głos rozsądku w powodzi bzdur o laktozie, glutenie itp.
  • Paweł 2018-02-16 11:28:45
    Mleczarze sami ulegają wpływom płytkiego marketingu opartego na niewiedzy konsumentów, nie wiadomo czy z braku wiedzy czy z chęci bycia \"trendi\". Starsi pamiętają akcję produkty 0% tłuszczu, teraz mamy mleczne produkty \"bez glutenu\" , produkty fermentowane \"bez laktozy\" i ostatnio modne mleko bez GMO* * karmione paszami bez GMO... czy Ktoś rozsądny może potwierdzić obecność i negatywny wpływ na mleko od tych krów??? Od zawsze straszono wykorzystując niewiedzę ludzi... kiedyś to były zaćmienia słońca, teraz żywność. Do wszystkiego trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem, ale nie wszyscy chcą się nim dzielić. Dlatego bardzo dziękuję za chęć wyrażenia takiej opinii wśród mleczarzy, niech kłuje ona w oczy :-)
  • Jarek 2018-02-16 12:24:15
    Pogoń za produktami bez laktozy to pogoń za zyskiem , którego producent spodziewa się od łatwowiernych ludzi . A już całkowicie dobija mnie nowa moda na jakieś superpower , pure jedzenie jak jakieś kulki po 5 zł za 5gr z ,, cudownymi własciwościami \" dla organizmu , które czyszczą , ale portfel .No ale mamy wolność i nic poza naszą wiedzą lub wiarą w cuda nie ogranicza na razie tego co przyjmujemy w informacjach od producentów tego typu żywności
  • Łuki 2018-02-16 14:05:14
    Czyli jak ja mam nietolerancję glukozy i jeden z moich synów również, to w zasadzie lepiej by drugi syn i małżonka jedli standardy, a nie to co my? W zasadzie chodzi o masło, żółty ser i mleko. Jogurty jedzą swoje.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.175.38
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.