Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nie wszystkie mleczne napoje fermentowane to żywność probiotyczna!

  • Autor: UJCM
  • Data: 16-11-2016, 16:11
Nie wszystkie mleczne napoje fermentowane to żywność probiotyczna!
fot. shutterstock.com

- Nie każdy jogurt, a nawet mało który kefir, chociaż jest żywnością fermentowaną, jest żywnością probiotyczną - zwracają uwagę pracownicy naukowi Katedry Mikrobiologii Uniwersytetu Jagiellońskiego - Collegium Medicum.

Prof. dr med hab. Piotr Heczko, dr hab. n.med. Magdalena Strus oraz mgr inż. Agnieszka Machul z Katedry Mikrobiologii UJCM opracowali dla www.portalspozywczy.pl artykuł dotyczący różnic pomiędzy żywnością probiotyczną a fermentowaną. Jest to odpowiedź na depeszę PAP z 28 października: Żywność probiotyczna rosnącym trendem.

Zdaniem naukowców z UJCM, artykuł ten myli żywność fermentowaną przez bakterie kwasu mlekowego z żywnością probiotyczną pisząc: "W codziennej diecie powinno znaleźć się miejsce dla jogurtów, kefirów, kimchi, produktów fermentowanych, pasty miso." - Tak, wymienione produkty są niewątpliwie wartościowe i godne polecenia jako składniki diety o korzystnym działaniu na stan zdrowia, ale, o ile nie zawierają bakterii probiotycznych, nie są żywnością probiotyczną. Innymi słowy, nie każdy jogurt, a nawet mało który kefir itd., chociaż jest żywnością fermentowaną,  jest żywnością probiotyczną. Niestety ostatnio można zaobserwować na całym świecie takie podszywanie się wielu produktów żywnościowych pod coraz lepiej poznane i akceptowane hasło “probiotyki”.  Zostało to zresztą już oficjalnie potępione przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Probiotyków ( International Probiotics Association (IPA) - podają naukowcy.

Zwracają uwagę, że żywność, żeby mogła być nazwaną, probiotyczną, musi zawierać, zgodnie z definicją WHO/FAO, przebadane i potwierdzone badaniami szczepy bakterii probiotycznych, które spełniają wymogi określone przez WHO/FAO, czyli posiadają następujące właściwości:

- pochodzą z mikroflory zdrowego człowieka,

- wykazują oporność na działanie kwasu solnego i żółci, co umożliwia im przejście przez barierę górnego odcinka przewodu pokarmowego do jelita, 

- wykazują zdolność do adhezji czyli przywarcia do komórek nabłonkowych jelita człowieka,

- wykazują zdolność do kolonizacji przewodu pokarmowego, czyli potrafią mnożyć się na powierzchni tego nabłonka,

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (14 948) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.