REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nie wszystkie mleczne napoje fermentowane to żywność probiotyczna!

  • Autor: UJCM
  • Data: 16-11-2016, 16:11
Nie wszystkie mleczne napoje fermentowane to żywność probiotyczna!
fot. shutterstock.com

- Nie każdy jogurt, a nawet mało który kefir, chociaż jest żywnością fermentowaną, jest żywnością probiotyczną - zwracają uwagę pracownicy naukowi Katedry Mikrobiologii Uniwersytetu Jagiellońskiego - Collegium Medicum.

REKLAMA

Prof. dr med hab. Piotr Heczko, dr hab. n.med. Magdalena Strus oraz mgr inż. Agnieszka Machul z Katedry Mikrobiologii UJCM opracowali dla www.portalspozywczy.pl artykuł dotyczący różnic pomiędzy żywnością probiotyczną a fermentowaną. Jest to odpowiedź na depeszę PAP z 28 października: Żywność probiotyczna rosnącym trendem.

Zdaniem naukowców z UJCM, artykuł ten myli żywność fermentowaną przez bakterie kwasu mlekowego z żywnością probiotyczną pisząc: "W codziennej diecie powinno znaleźć się miejsce dla jogurtów, kefirów, kimchi, produktów fermentowanych, pasty miso." - Tak, wymienione produkty są niewątpliwie wartościowe i godne polecenia jako składniki diety o korzystnym działaniu na stan zdrowia, ale, o ile nie zawierają bakterii probiotycznych, nie są żywnością probiotyczną. Innymi słowy, nie każdy jogurt, a nawet mało który kefir itd., chociaż jest żywnością fermentowaną,  jest żywnością probiotyczną. Niestety ostatnio można zaobserwować na całym świecie takie podszywanie się wielu produktów żywnościowych pod coraz lepiej poznane i akceptowane hasło “probiotyki”.  Zostało to zresztą już oficjalnie potępione przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Probiotyków ( International Probiotics Association (IPA) - podają naukowcy.

Zwracają uwagę, że żywność, żeby mogła być nazwaną, probiotyczną, musi zawierać, zgodnie z definicją WHO/FAO, przebadane i potwierdzone badaniami szczepy bakterii probiotycznych, które spełniają wymogi określone przez WHO/FAO, czyli posiadają następujące właściwości:

- pochodzą z mikroflory zdrowego człowieka,

- wykazują oporność na działanie kwasu solnego i żółci, co umożliwia im przejście przez barierę górnego odcinka przewodu pokarmowego do jelita, 

- wykazują zdolność do adhezji czyli przywarcia do komórek nabłonkowych jelita człowieka,

- wykazują zdolność do kolonizacji przewodu pokarmowego, czyli potrafią mnożyć się na powierzchni tego nabłonka,

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (33 613) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 149)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH