REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nielegalny oscypek na bazarach

  • Autor: PAP
  • Data: 08-04-2008, 22:09

Na podhalańskich targowiskach pojawiły się pierwsze w tym roku oscypki. Zdaniem Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej, jest to nielegalne, bowiem sprzeczne z ustaleniami rejestracji sera przez KE jako produktu regionalnego - podaje Polska Agencja Prasowa.

REKLAMA

Oscypek może być produkowany jedynie od maja do września. W innych terminach sprzedającym, którzy oferują sery pod tą tradycyjną nazwą, grożą kary.

- W tej chwili nie może być oscypka w obrocie, ponieważ zgodnie z wnioskiem certyfikacyjnym zatwierdzonym przez UE, oscypek może być produkowany wyłącznie od maja do końca września. W sprzedaży może być około miesiąc dłużej, czyli jeszcze w październiku, ale na pewno nie przed majem - powiedziała we wtorek Krystyna Gawkowska z Państwowej Inspekcji Handlowej.

To jednak nie wszystko. Aby oscypki mogły być oscypkami, potrzebują certyfikatów. Obecnie sprzedawane sery ich nie mają, mimo że spełniają wszelkie normy, czyli produkowane są z minimum 60 procent mleka owcy rasy polskiej górskiej i 40 procent mleka krowiego rasy czerwonej oraz mają odpowiedni kształt i opakowanie.

- Zgodnie z unijnym rozporządzeniem w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych, nazwa "oscypek" podlega ochronie - wyjaśnia Gawkowska.

Inspektorzy z PIH odkryli już pierwsze przypadki złamania prawa, czyli sprzedaży nielegalnych serów pod nazwą oscypek.

- Kontrole prowadzimy w restauracjach, sklepach i targowiskach razem z przedstawicielami Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej. Pełny bilans poznamy w przyszłym miesiącu, gdy podsumujemy wyniki wszystkich inspekcji - podkreśliła Gawkowska.

Zdaniem kontrolerów, konsekwencji sprzedaży serów pod chronioną przepisami nazwą może być sporo. - Od decyzji administracyjnej, zabraniającej produkcji i sprzedaży oscypka, do sprawy sądowej, gdzie grozi kara grzywny do 40 tysięcy złotych, a nawet do 5 lat więzienia. Ale o skali nielegalnego używania nazwy "oscypek" i karach za to będziemy mogli powiedzieć po podsumowaniu wszystkich raportów inspektorów - stwierdziła Izabela Kamińska z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej.

Dodała, że do tej pory nie wydano jeszcze żadnego certyfikatu na produkcję oscypka. - Czekamy na zgłoszenia od zainteresowanych. Wtedy pracownicy obu inspektoratów ocenią, zgodnie z unijnymi wytycznymi, warunki w jakich ser jest produkowany, jego skład i wygląd, a wtedy wydamy odpowiednie certyfikaty. Myślę, że pierwsze wnioski o kontrolę spłyną do nas w maju, gdy produkcja oscypka ruszy pełną parą - oceniła.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 017) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH