REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nielegalny oscypek na bazarach

  • Autor: PAP
  • Data: 08-04-2008, 22:09

Na podhalańskich targowiskach pojawiły się pierwsze w tym roku oscypki. Zdaniem Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej, jest to nielegalne, bowiem sprzeczne z ustaleniami rejestracji sera przez KE jako produktu regionalnego - podaje Polska Agencja Prasowa.

REKLAMA

Oscypek może być produkowany jedynie od maja do września. W innych terminach sprzedającym, którzy oferują sery pod tą tradycyjną nazwą, grożą kary.

- W tej chwili nie może być oscypka w obrocie, ponieważ zgodnie z wnioskiem certyfikacyjnym zatwierdzonym przez UE, oscypek może być produkowany wyłącznie od maja do końca września. W sprzedaży może być około miesiąc dłużej, czyli jeszcze w październiku, ale na pewno nie przed majem - powiedziała we wtorek Krystyna Gawkowska z Państwowej Inspekcji Handlowej.

To jednak nie wszystko. Aby oscypki mogły być oscypkami, potrzebują certyfikatów. Obecnie sprzedawane sery ich nie mają, mimo że spełniają wszelkie normy, czyli produkowane są z minimum 60 procent mleka owcy rasy polskiej górskiej i 40 procent mleka krowiego rasy czerwonej oraz mają odpowiedni kształt i opakowanie.

- Zgodnie z unijnym rozporządzeniem w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych, nazwa "oscypek" podlega ochronie - wyjaśnia Gawkowska.

Inspektorzy z PIH odkryli już pierwsze przypadki złamania prawa, czyli sprzedaży nielegalnych serów pod nazwą oscypek.

- Kontrole prowadzimy w restauracjach, sklepach i targowiskach razem z przedstawicielami Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej. Pełny bilans poznamy w przyszłym miesiącu, gdy podsumujemy wyniki wszystkich inspekcji - podkreśliła Gawkowska.

Zdaniem kontrolerów, konsekwencji sprzedaży serów pod chronioną przepisami nazwą może być sporo. - Od decyzji administracyjnej, zabraniającej produkcji i sprzedaży oscypka, do sprawy sądowej, gdzie grozi kara grzywny do 40 tysięcy złotych, a nawet do 5 lat więzienia. Ale o skali nielegalnego używania nazwy "oscypek" i karach za to będziemy mogli powiedzieć po podsumowaniu wszystkich raportów inspektorów - stwierdziła Izabela Kamińska z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej.

Dodała, że do tej pory nie wydano jeszcze żadnego certyfikatu na produkcję oscypka. - Czekamy na zgłoszenia od zainteresowanych. Wtedy pracownicy obu inspektoratów ocenią, zgodnie z unijnymi wytycznymi, warunki w jakich ser jest produkowany, jego skład i wygląd, a wtedy wydamy odpowiednie certyfikaty. Myślę, że pierwsze wnioski o kontrolę spłyną do nas w maju, gdy produkcja oscypka ruszy pełną parą - oceniła.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH