Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowe przepisy dotyczące Camemberta

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 01-08-2008, 13:06

Francuscy wytwórcy Camemberta wymogli na państwie zaostrzenie przepisów w sprawie produkcji tego sera - informuje FAMMU/FAPA.

W myśl nowych zasad, aby otrzymać oznaczenie kontrolowanego pochodzenia (AOC), ser musi być wytwarzany w regionie obejmującym zaledwie połowę dotychczasowego obszaru (w regionie Normandia).

Przynajmniej połowa krów dostarczających surowca do produkcji Camemberta musi pochodzić z Normandii i wypasać się tam na pastwiskach przynajmniej pół roku. Mimo pewnego ryzyka zdrowotnego, do produkcji sera służyć będzie nadal mleko niepasteryzowane - domagało się tego konsorcjum Syndicat du Camembert.

Przepisy te dotykają największego przemysłowego producenta sera - wielki koncern Lactalis, którego władze ogłosiły, że firma nie będzie się ubiegała o oznaczanie swych wyrobów mianem kontrolowanego pochodzenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH