Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowe sery w unijnym rejestrze CHNP

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 08-12-2013, 14:02

W dniu 19 listopada 2013 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1160/2013 z dnia 7 listopada br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę „Rigotte de Condrieu" - informuje FAMMU/FAPA.

Jest to mały, miękki nie prasowany ser pleśniowy produkowany z surowego, pełnego, nieznormalizowanego mleka koziego, uzyskiwany ze skrzepu otrzymanego w wyniku koagulacji kwasowej. Po minimalnym okresie dojrzewania (8 dni od dnia wyjęcia z formy) ma on kształt krążka o średnicy 4,2 cm - 5 cm i wysokości 1,9cm - 2,4 cm. Jego masa podczas przedłużonego dojrzewania nie może być mniejsza niż 30 g. Flora bakteryjna na powierzchni sera może być barwy kości słoniowej, białej lub niebieskiej. Masa serowa jest jędrna i gładka i ma barwę od białej do kości słoniowej. Zawiera co najmniej 40% tłuszczu po całkowitym osuszeniu, a zawartość masy suchej nie może być mniejsza niż 40 proc.

„Rigotte de Condrieu" charakteryzuje się aromatem typu orzecha laskowego, podszytu i serwatki, a jego smak jest średnio słony. Ten francuski ser produkuje się we Francji w masywie Pilat znajdującym się na południowy zachód od miasta Lyon. Masyw ten występuje na obszarze dwóch departamentów, Rhône i Loire i należy do regionu Rodan-Alpy.

Tego samego dnia w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1163/2013 wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę „Mohant". Jest to słoweński ser o bladożółtej, beżowej lub jasnokremowej barwie i charakterystycznym pikantnym, ostrym, cierpkim i bardzo wyraźnym aromacie i smaku. Powierzchnia sera jest gładka, równa, sucha i plastyczna. Miąższ jest jednorodny, gładki, częściowo sprężysty, może być trudny lub łatwy do rozsmarowania, wyrobiony, bywa nieznacznie grudkowaty. Ze względu na tradycyjną metodę odtłuszczania mleka dojrzały „Mohant" zawiera co najmniej 35 % tłuszczu w suchej masie, 17 % białka i od 0,5 % do 2,5 % soli. Obszar geograficzny, z którego pozyskuje się mleko oraz na którym produkuje się ser „Mohant", położony jest w sercu Alp Julijskich.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH