REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nowe włoskie sery w unijnym rejestrze CHNP

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 29-11-2013, 18:45

W dniu 19 listopada 2013 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1161/2013 z dnia 7 listopada br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę „Pecorino di Picinisco". Jest to ser o kształcie cylindrycznym, o płaskich bokach, wytwarzanym z surowego mleka i surowej masy - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

„Pecorino di Picinisco" jest wprowadzany do obrotu z dwoma oznaczeniami „Scamosciato" i „Stagionato", które charakteryzują właściwości sera. Typ „Scamosciato" dojrzewa od 30 do 60 dni, ma średnicę od 12 cm do 25 cm i wysokość od 7 cm do 12 cm. WaŜy od 0,7 kg do 2,5 kg, ma cienką, chropowatą skórkę barwy przechodzącej w jasnosłomkową. Jego struktura jest zwarta z niewielkimi otworami. Ser ten charakteryzuje się wilgotnością poniżej 45 % i maksymalnie 55% zawartością tłuszczu w suchej masie. Ma łagodny smak z wyraźnym aromatem górskiego pastwiska. Typ „Stagionato" natomiast dojrzewa powyżej 90 dni, charakteryzuje się wilgotnością poniżej 35 % i zawartością tłuszczu w suchej masie poniżej 55%. Ma intensywny, pełny, smak w miarę dojrzewania przechodzący w pikantny, z wyraźnym aromatem górskiego pastwiska.

Do produkcji „Pecorino di Picinisco" ChNP może być wykorzystywane wyłącznie surowe mleko pełne, pochodzące z jednego bądź kilku udojów uzyskiwane wyłącznie od zwierząt ras typowych dla obszaru produkcji (dolina Comino w prowincji Frosinone.- centralne Włochy): Sopravissana, Comisana, Massese lub krzyżówki co najmniej jednej z tych ras. Dopuszcza się stosowanie mleka koziego, pod warunkiem że pochodzi ono od stad lokalnych Capra grigia ciociara, Capra bianca Monticellana i ich krzyżówek.

Tego samego dnia w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1162/2013 wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę „Puzzone di Moena/Spretz Tzaorì". Jest to ser produkowany z mleka uzyskiwanego od krów rasy Bruna, Frisona, Pezzata Rossa, Grigio Alpina, Rendena, Pinzgau i ich krzyżówek. W procesie produkcji może być stosowane mleko pochodzące od krów jednej z tych ras lub kilku łącznie.

„Puzzone di Moena/Spretz Tzaorì" ma kształt walca o niskim, lekko wypukłym lub płaskim boku, a powierzchnia górna i dolna są lekko wypukłe. Ser ma gładką lub lekko chropowatą, tłusta, skórkę o barwie żółtej. Jest to ser podpuszczkowy o miąższu półtwardym, miękkim, elastycznym, o barwie od białej do jasnożółtej, charakteryzujący się rzadkimi dziurami o małych lub średnich rozmiarach.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH