Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowe włoskie sery w unijnym rejestrze CHNP

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 29-11-2013, 18:45

W dniu 19 listopada 2013 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1161/2013 z dnia 7 listopada br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę „Pecorino di Picinisco". Jest to ser o kształcie cylindrycznym, o płaskich bokach, wytwarzanym z surowego mleka i surowej masy - informuje FAMMU/FAPA.

„Pecorino di Picinisco" jest wprowadzany do obrotu z dwoma oznaczeniami „Scamosciato" i „Stagionato", które charakteryzują właściwości sera. Typ „Scamosciato" dojrzewa od 30 do 60 dni, ma średnicę od 12 cm do 25 cm i wysokość od 7 cm do 12 cm. WaŜy od 0,7 kg do 2,5 kg, ma cienką, chropowatą skórkę barwy przechodzącej w jasnosłomkową. Jego struktura jest zwarta z niewielkimi otworami. Ser ten charakteryzuje się wilgotnością poniżej 45 % i maksymalnie 55% zawartością tłuszczu w suchej masie. Ma łagodny smak z wyraźnym aromatem górskiego pastwiska. Typ „Stagionato" natomiast dojrzewa powyżej 90 dni, charakteryzuje się wilgotnością poniżej 35 % i zawartością tłuszczu w suchej masie poniżej 55%. Ma intensywny, pełny, smak w miarę dojrzewania przechodzący w pikantny, z wyraźnym aromatem górskiego pastwiska.

Do produkcji „Pecorino di Picinisco" ChNP może być wykorzystywane wyłącznie surowe mleko pełne, pochodzące z jednego bądź kilku udojów uzyskiwane wyłącznie od zwierząt ras typowych dla obszaru produkcji (dolina Comino w prowincji Frosinone.- centralne Włochy): Sopravissana, Comisana, Massese lub krzyżówki co najmniej jednej z tych ras. Dopuszcza się stosowanie mleka koziego, pod warunkiem że pochodzi ono od stad lokalnych Capra grigia ciociara, Capra bianca Monticellana i ich krzyżówek.

Tego samego dnia w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1162/2013 wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę „Puzzone di Moena/Spretz Tzaorì". Jest to ser produkowany z mleka uzyskiwanego od krów rasy Bruna, Frisona, Pezzata Rossa, Grigio Alpina, Rendena, Pinzgau i ich krzyżówek. W procesie produkcji może być stosowane mleko pochodzące od krów jednej z tych ras lub kilku łącznie.

„Puzzone di Moena/Spretz Tzaorì" ma kształt walca o niskim, lekko wypukłym lub płaskim boku, a powierzchnia górna i dolna są lekko wypukłe. Ser ma gładką lub lekko chropowatą, tłusta, skórkę o barwie żółtej. Jest to ser podpuszczkowy o miąższu półtwardym, miękkim, elastycznym, o barwie od białej do jasnożółtej, charakteryzujący się rzadkimi dziurami o małych lub średnich rozmiarach.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 093) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH