Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Obniżki cen zbytu przetworów mleczarskich

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 11-04-2012, 10:37
Obniżki cen zbytu przetworów mleczarskich

Ubiegły miesiąc przyniósł przyspieszenie tempa spadku cen zbytu przetworów mleczarskich. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w tym czasie w największym stopniu potaniały przetwory stałe, tj. masło i mleko w proszku - o prawie 8 proc. w relacji miesięcznej oraz prawie 10 proc, wobec początku br. Ceny zbytu serów i twarogów obniżyły się o ponad 4 proc. wobec lutego br., wzrosły natomiast ceny przetworów płynnych - o około 2 proc. - podaje BGŻ.

Silne spadki cen masła i mleka w proszku nie dziwią - przetwory te tanieją także na rynkach światowych. Według danych USDA w portach Oceanii, największego światowego eksportera artykułów mlecznych, ceny masła pod koniec marca były średnio o 26 proc. niższe niż rok wcześniej, OMP o 11 proc. zaś PMP o 23 proc. W krajach Europy Zachodniej obniżki były jeszcze wyższe, sięgając 30 proc. w przypadku masła w blokach. Umocnienie złotego, obserwowane w I kwartale, spowodowało zatem, że pod koniec ubiegłego miesiąca ceny odtłuszczonego mleka w proszku, oferowanego przez polskich producentów, należały do jednych z najwyższych w Unii (jeszcze w grudniu OMP było o 5 proc. tańsze niż np. w Niemczech).

O kształtowaniu się cen w kolejnych miesiącach zadecyduje m.in.: popyt krajowy na przetwory mleczarskie, który pomimo kryzysu może zwiększyć się np. w przypadku serów dojrzewających (ze względu na silny wzrost cen mięsa i wędlin). Spodziewamy się natomiast stabilizacji bądź spadku spożycia jogurtów, deserów i napojów mlecznych; konkurencja ze strony importu - w sytuacji prognozowanego umocnienia złotego prawdopodobny jest wzrost importu, głównie serów dojrzewających; popyt eksportowy - recesja w krajach Unii, wolniejsze tempo wzrostu w krajach rozwijających się, napięcia polityczne między Iranem a USA i UE oraz umocnienie złotego nie będą sprzyjały rozwojowi eksportu w 2012 roku. Wskazują na to dane za styczeń br. Według informacji Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszym miesiącu br. wartość sprzedaży przetworów mleczarskich na rynki zagraniczne zwiększyła się jedynie o 3 proc. do 95 mln EUR (w całym 2011 r. wzrost ten wyniósł 16 proc.). Co więcej, w przypadku masła, mleka w proszku oraz przetworów typu: jogurty, maślanka itp., odnotowano spadek wolumenu wywozu, sięgający nawet 28 proc. w odniesieniu do przetworów w proszku.

Mniejszy eksport, przy dynamicznie rosnącym skupie mleka (w styczniu i lutym był on o kilkanaście procent wyższy niż przed rokiem) oznacza rosnące nadwyżki przetworów mleczarskich na rynku krajowym. Stąd też w naszej opinii 2012 rok będzie zdominowany przez obniżki cen zbytu przetworów mleczarskich. W efekcie przełoży się to także na spadki cen skupu mleka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH