Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ogólnopolskie Święto Mleka w Wysokim Mazowieckim

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 07-07-2015, 12:02
Ogólnopolskie Święto Mleka w Wysokim Mazowieckim
Dariusz Sapiński, prezes Mlekovity, wita gości. /fot.Mlekovita

W dniu 5 lipca 2015 roku już po raz ósmy odbył się w Wysokiem Mazowieckiem Światowy Dzień Mleka w Polsce – Ogólnopolskie Święto Mleka. Wszystkie punkty programu zgodnie z ideą zyskały mleczną odsłonę, by promować mleko i produkty mleczne wśród dzieci, młodzieży i dorosłych. Światowy Dzień Mleka w Polsce – Ogólnopolskie Święto Mleka ma bowiem na celu zwracanie uwagi na korzyści dla zdrowia płynące z codziennego spożywania nabiału.

XXI wiek przyniósł istotną zmianę w świadomości konsumenta, ukierunkowaną na szczególną dbałość o zdrowie, a postęp w medycynie spowodował, że średnia długość życia człowieka znacząco rośnie, więc profilaktyka zdrowotna powinna być wyzwaniem dla każdego z nas.

Mleko od zarania dziejów jest dla człowieka najważniejszym pokarmem, a Hipokrates twierdził, że jest to najdoskonalszym i najbardziej kompletnym, jaki stworzyła natura. Nie ma bowiem we współczesnej diecie człowieka innego, naturalnego produktu, o porównywalnie bogatej wartości odżywczej, aktywności biologicznej i tak wysokim potencjale immunostymulacyjnym.

Produkty mleczne, pełniąc bardzo ważną rolę w diecie człowieka, stały się niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia, ale także urody i dobrej kondycji. Obecnie produkty mleczne są częścią nowoczesnego stylu życia, a ich spożywanie należy do dobrego tonu i wywołuje pozytywne emocje.

Z mleka otrzymujemy cały wachlarz różnorodnych produktów, np. sery, twarogi, masło, śmietankę, mleczka smakowe oraz produkty fermentowane czyli jogurty, kefiry, maślanki. Każdy rodzaj produktów mlecznych ma swoje zalety, więc każdy konsument może wybrać coś smacznego dla siebie. Od kilku lat dynamicznie wzrasta spożycie produktów fermentowanych – głównie jogurtów i maślanek. Ale nigdy z mody nie wyszły sery, twarogi i masło.

Polska jest jednym z siedmiu największych producentów mleka w Unii Europejskiej i, jak wynika z prowadzonych badań, Polacy chętnie spożywają produkty mleczne, jednakże ich spożycie w naszym kraju jest nadal znacznie mniejsze niż średnia w Europie. Średnio Polak spożywa około 200 litrów mleka i przetworów mlecznych rocznie, ale jest to prawie dwukrotnie mniej niż inni mieszkańcy Europy, u których średnia wynosi około 350 litrów rocznie. Zadaniem przetwórców mleka jest więc nie tylko wyprodukowanie atrakcyjnego dla konsumenta wyrobu, ale przede wszystkim dotarcie do jego świadomości, jak zdrowe i potrzebne dla organizmu człowieka są produkty mleczne.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH