Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Opatowskie krówki mleczne z certyfikatem „Doceń polskie"

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 21-09-2012, 13:55

Krówki produkowane przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Opatowie zdobyły certyfikat „Doceń polskie". Wyróżnienie zostało przyznane podczas VI audytu Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie". Krówki z Opatowa otrzymały dodatkowo tytuł TOP PRODUKT, co oznacza, że Loża Ekspertów programu przyznała im maksymalną liczbę punktów.

O przyznaniu certyfikatów „Doceń polskie" decydują noty pięcioosobowej Loży Ekspertów, której przewodniczącym jest Mirek Drewniak. Lożę tworzą specjaliści, którzy zawodowo zajmują się żywieniem i technologią żywności. Eksperci oceniając artykuły spożywcze biorą pod uwagę kilka aspektów, najważniejsze z nich to: smak i wygląd wyrobu oraz stosunek jakości do ceny.

Produkty, którym Loża przyzna wysokie noty otrzymują certyfikat „Doceń polskie". Wyroby, które od ekspertów zdobędą maksymalną liczbę punktów otrzymują dodatkowo tytuł TOP PRODUKT. Honorowy patronat nad przedsięwzięciem sprawuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Krówka opatowska to tradycyjny wyrób produkowany w świętokrzyskiej mleczarni od blisko 30 lat według tej samej, oryginalnej receptury i niezmienionej metody. Słodki specjał jest w dużej mierze wytwarzany ręcznie, jedynymi urządzeniami używanymi w procesie produkcji są specjalne mieszalniki, wyparki i sonda do zagęszczania mleka.

Krówki z Opatowa mają specyficzną, lekko ciągliwą konsystencję, która przechodzi w delikatną kruchość. Krówki wyróżniają się także charakterystyczną „łezką" w środku. Cukierki są produkowane z naturalnych składników: najwyższej jakości mleka, cukru, syropu ziemniaczanego oraz tłuszczu roślinnego.

Przy stole pakującym zasiadają same kobiety, które w ekspresowym tempie zawijają krówki w kolorowe papierki. Zawinięte w papierki krówki pakowane są w kartony zbiorcze i opakowania jednostkowe typu „krówka", „kuferek" i „domek".

W ubiegłym roku Krówka opatowska została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH