REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Picie mleka może wydłużać życie

  • Autor: PAP
  • Data: 29-07-2009, 14:44

Spożywanie dużych ilości mleka i przetworów mlecznych w dzieciństwie może korzystnie wpływać na długość życia - wynika z brytyjsko-australijskich badań, o których informuje czasopismo "Heart".

REKLAMA

Zdaniem autorów pracy, odkrycie to wspiera praktykę podawania większych porcji nabiału dzieciom w wieku szkolnym.

Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu we współpracy z kolegami z Instytutu Badań Medycznych w australijskim stanie Queensland przeanalizowali dane dietetyczne zebrane w latach 30. XX wieku w grupie 4.374 Brytyjczyków. Ich stan zdrowia sprawdzono następnie po 65 latach.

Okazało się, że ci, którzy jako dzieci konsumowali dużo wapnia - przede wszystkim z mleka i jego przetworów - byli mniej narażeni na udar mózgu i inne groźne dla życia schorzenia. Dzienne spożycie przynajmniej 400 miligramów wapnia, tj. tyle ile zawiera ok. 0,6 litra mleka, o 60 proc. obniżało ryzyko zgonu z powodu udaru mózgu.

To korzystne działanie nabiału było widoczne już w ilościach obecnie rekomendowanych przez dietetyków. Trzy porcje nabiału dziennie - na przykład szklanka (200 ml) mleka, kubeczek jogurtu i mała porcja żółtego sera - dostarczają całodziennej dawki wapnia niezbędnej dla większości z nas.

I choć nabiał zawiera tłuszcze (w tym cholesterol), które mogą osadzać się w ściankach tętnic, spożywanie go w dużych ilościach nie zwiększało ryzyka choroby serca.

W analizie uwzględniono to, że dzieci, które jadły najwięcej nabiału, pochodziły z bogatszych rodzin i były ogólnie zdrowiej odżywiane.

Zdaniem autorów pracy, korzystne działanie nabiału może wynikać z tego, że wysokie spożycie wapnia reguluje ciśnienie krwi, a - jak wiadomo - przedłużające się nadciśnienie zwiększa ryzyko udaru mózgu.

Jak ocenia Joanne Murphy z organizacji Stroke Association, wspierającej pacjentów po udarze, aby ocenić wpływ mleka na spadek ryzyka zgonu z powodu udaru trzeba przeprowadzić więcej badań. "Póki co zalecamy rodzicom, by dla zdrowia dzieci wybierali dietę bogatą w owoce i warzywa, a ubogą w tłuszcze nasycone oraz w sól".

Z kolei June Davison, pielęgniarka z fundacji British Heart Foundation przypomina, że starsze dzieci i dorośli powinni spożywać niskotłuszczowe produkty nabiałowe, co pozwoli zminimalizować negatywny wpływ tłuszczów nasyconych na serce i układ krążenia.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 811) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH