REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Pierwszy polski ser z dziurami kończy 18 lat

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 05-08-2009, 13:14
Pierwszy polski ser z dziurami kończy 18 lat

Radamer, pierwszy polski ser z dziurami, skończył właśnie 18 lat. W czasach transformacji ustrojowej i gospodarczej powstał rodzimy produkt, który przebojem podbił rynek i branżowe konkursy. Mimo upływu lat i rosnącej konkurencji, nadal utrzymuje pozycję lidera. Co miesiąc 
na rynek trafia 400 ton Radamera.

REKLAMA

Dzisiaj trudno w to uwierzyć, ale w Polsce stosunkowo od niedawna produkuje się ser z dziurami, którego ojczyzną jest Szwajcaria. Rodzime zakłady przez dziesięciolecia stosowały bowiem receptury holenderskie, pozwalające na wytwarzanie serów o jednolitej masie. Pojawienie się na rynku w 1991 r. Radamera, było dla branży serowarskiej momentem przełomowym.

- Powstanie nowego sera było efektem zmian w procesie dojrzewania. Dzięki zastosowaniu wyższej temperatury, uaktywnił się proces fermentacji propionowej, typowy dla serów szwajcarskich. W ten sposób powstały nie tylko piękne i duże oczka, ale również niepowtarzalny smak Radamera, słodki i kojarzący się z orzechami - wspomina Andrzej Stefanowicz, wiceprezes zarządu SM SPOMLEK. - Był to nie tylko pierwszy tego typu ser w Polsce, 
ale także pierwszy w Europie mały ser z dziurami.

Po roku od wprowadzenia na rynek pierwszej partii, popyt okazał się większy niż moce produkcyjne spółdzielni. Mimo, że SPOMLEK wytwarzał w ciągu doby 24 tony sera, konieczne stało się wprowadzenie limitów, wynoszących od 3 do 12 ton miesięcznie dla jednego odbiorcy. Radamer bardzo szybko został doceniony zarówno przez konsumentów, jak i specjalistów. W 1995 r. zajął I miejsce podczas Krajowej Oceny Serów oraz zdobył Złoty Medal Targów POLAGRA. Od lat jest też regularnie nagradzany podczas międzynarodowych konkursów, między innymi w Niemczech i Rosji.

Swoją niezwykłą pozycję na rynku ser z Rzadzynia Podlaskiego utrzymuje do dzisiaj. Stanowi obecnie połowę spośród produkowanych przez spółdzielnię gatunków sera. Jest nadal chętnie kupowany i nagradzany, nie tylko 
w Polsce. Znaczna część produkcji przeznaczana jest na eskport - w 2008 r blisko połowa trafiła poza granice Polski. Największym odbiorcą jest Rosja wraz z innymi krajami Wspólnoty Niepodległych Państw. Spory udział ma też Unia Europejska. SPOMLEK sprzedaje swoje produkty na wszystkich kontynentach, z wyłączeniem Australii.

Pojawienie się Radamera zastopowało też na pewien czas import serów szwajcarskich. Był nie tylko konkurencyjny cenowo - duże i regularne oczka okazały się istotnym elementem przyciągającym klientów.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Staś 06-08-2009, 22:47:
Niewątpliwie najlepszy !

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH