Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Po likwidacji kwot produkcja mleka w Europie wzrośnie o 4,4 proc.

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-09-2014, 11:15
Po likwidacji kwot produkcja mleka w Europie wzrośnie o 4,4 proc.
Dariusz Nieć, dyrektor departamentu rozwoju obszarów wiejskich w MRiRW /fot.żelaznastudio

Wyniki badań wskazują, że produkcja mleka w UE-27 wzrośnie w wyniku likwidacji kwotowania o około 4,4 proc. - powiedział Dariusz Nieć, dyrektor departamentu rozwoju obszarów wiejskich w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku. Zastrzegł jednak, że w poszczególnych państwach członkowskich i regionach oczekiwane skutki likwidacji kwot są zróżnicowanie.

Z danych, które prezentował wynika, że znaczącego wzrostu produkcji mleka można oczekiwać w takich krajach, jak: Austria (+13,5 proc.), Belgia (+12,2 proc.), Irlandia (+11,6 proc.), Hiszpania (+12,2 proc.) i Holandia (+20,5 proc.), natomiast spadku produkcji mogą doświadczyć: Finlandia (-3 proc.), Szwecja (-4,6 proc.) i Wielka Brytania (-5,7 proc.). - W nowych krajach członkowskich skala zmian w poziomie produkcji jest znacznie mniejsza i waha się od -1,8 proc. na Słowacji do +6,2 proc. na Węgrzech. Przewiduje się, że w Polsce produkcja mleka wzrośnie o 4,7 proc. Według autorów raportu wzrost produkcji mleka w skali całej Unii wynikałby przede wszystkim ze wzrostu pogłowia krów wynoszącego 4,2 proc., gdyż mleczność w zasadzie się nie zmienia - mówił Dariusz Nieć.

Podkreślił, że ze względu na wzrost produkcji mleka we wszystkich krajach UE-27 nastąpi spadek jego cen. Wahać się on będzie od -14,3 proc. w Belgii do -2,2 proc. w Bułgarii. W Polsce wyniesie -9,3 proc., a więc będzie zbliżony do średniego spadku w UE-27 (-10 proc.). - Podobne wyniki rozważań nad skutkami eliminacji systemu kwotowania zaprezentował zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w ekspertyzie wykonanej w 2010 r. na zlecenie MRiRW - mówił dyrektor Nieć.

Zniesienie kwotowania wpłynie także na poszczególne grupy produktowe. Produkcja masła i mleka w proszku powinna wzrosnąć o 5-6 proc., w rezultacie czego ich ceny spadną o około 6-7 proc. - Wzrośnie również produkcja sera i produktów mlecznych o około 1 proc., co przełoży się na spadek cen na poziomie 4-6 proc. Jeśli przyjąć, że obniżka cen mleka surowego zostanie w pełni odzwierciedlona w całym łańcuchu żywnościowym, głównymi beneficjentami likwidacji kwot mlecznych będą właśnie konsumenci - uważa Dariusz Nieć.

Prezentowane dane pochodzą z raportu wykonanego na zlecenie Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. Zaprezentowane wyniki odnoszą się do roku 2020 przy założeniu, że wtedy zakończą się dostosowania sektora mleczarskiego do nowych warunków rynkowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 015) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH