Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Początek roku przyniósł poprawę wyników handlu zagranicznego przetworami mleczarskimi

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 19-03-2013, 10:53
Początek roku przyniósł poprawę wyników handlu zagranicznego przetworami mleczarskimi
Początek 2013 roku przyniósł wyraźną poprawę wyników handlu zagranicznego przetworami mleczarskimi

Według danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w styczniu br. wartość eksportu tych artykułów była o ponad 20 proc. wyższa niż przed rokiem, sięgając 118,5 mln euro. Jednocześnie, ze względu na fakt, że kurs EUR/PLN był niższy, niż przed rokiem (4,14 wobec 4,38 w styczniu 2012 r.), wartość przychodów ze sprzedaży zagranicznej wyrażona w polskiej walucie wzrosła o 10 proc. do 428,6 mln zł - informują analitycy BGŻ.

Na tak dobre wyniki wymiany handlowej wpłynęło przede wszystkim ożywienie na rynku serów. W styczniu br. wartość ich eksportu zwiększyła się o ponad 27% do 50,4 mln euro. Tym samym udział serów w całkowitej sprzedaży zagranicznej artykułów mlecznych wzrósł z 40% przed rokiem do 42% w analizowanym okresie. Nie bez znaczenia były tu tendencje cenowe.

Dla przykładu, według danych Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA), na początku br. Cheddar na rynku światowym był przeciętnie o 3% droższy, niż przed rokiem. Z kolei w Unii Europejskiej ceny zbytu sera typu Gouda były średnio o ponad 2% wyższe w relacji rocznej.

W tym roku podstawowym rynkiem zbytu polskich serów staje się Rosja, która w analogicznym okresie ubiegłego roku znajdowała się na piątej pozycji, za Czechami, Niemcami, Włochami i Słowacją. W styczniu br. nasz eksport na ten rynek wzrósł ponad 2-krotnie do 7,0 mln euro. Tym samym udział Rosji w całkowitej wartości sprzedaży zagranicznej serów zwiększył się z 7% do 14%. Niemniej, biorąc pod uwagę wywóz wszystkich artykułów mlecznych, kraje Unii Europejskiej nadal pozostają czołowym partnerem handlowym Polski, z około 75% udziałem w eksporcie.

Stało się tak m.in. za sprawą zmian, jakie zaszły na rynku mleka w proszku. W analizowanym okresie jego eksport wzrósł o prawie 22% w relacji rocznej do 19,4 mln euro. Wprawdzie przyczyniła się do tego Algieria, która zaimportowała z Polski o 85% więcej tego produktu niż przed rokiem, niemniej na pierwszy plan wyszły Niemcy, Bułgaria i - nowy odbiorca - Niderlandy.

Praktycznie jedynymi artykułami (na poziomie czterocyfrowego CN) których wywóz w tym roku był niższy niż rok wcześniej, są przetwory typu: maślanka, jogurty. Według danych MF w styczniu br. wartość ich eksportu spadła o 2% do 10,0 mln euro, przy obniżce wolumenu o ponad 7%.

Oceniamy, że ze względu na przewidywane umocnienie złotego, szczególnie wobec dolara, wyniki eksportowe w kolejnych miesiącach bieżącego roku mogą ulegać pogorszeniu. Niemniej, należy zaznaczyć, że popyt importowy ze strony krajów rozwijających się, nadal będzie wysoki. Także ceny przetworów mleczarskich, szczególnie mleka w proszku i serów, mogą kształtować się ma poziomach wyższych, niż średnia za 2012 rok. To wszystko pozwoli na utrzymanie dodatniej dynamiki w polskim eksporcie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH