Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pojawiło się tłumaczenie kolejnego Standardu FAO/WHO

  • Autor: RW., portalspożywczy.pl
  • Data: 27-04-2012, 18:09

Zespół Normalizacyjny ds. Mleka i Przetworów Mlecznych przekazuje do wiadomości i wykorzystania kolejny Standard FAO/WHO przetłumaczony na język polski. Dotyczy on sera Gouda.

Niniejszy Standard został przetłumaczony przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich - Związek Rewizyjny z udziałem ekspertów krajowych z Komitetu Technicznego PKN nr 35 ds. Mleka i Przetworów Mlecznych. Nosi numer Codex Stan 266 PL oraz tytuł Codex Standard - Ser Gouda.

Organizacja FAO/WHO jest największym światowym forum w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności. Z uwagi na szeroką reprezentację w pracach kodeksowych organizacji rządowych, w tym Polski i Unii Europejskiej, tworzone Standardy czy inne dokumenty są powszechnie akceptowane i praktykowane, zwłaszcza w handlu międzynarodowym żywnością, w tym przetworami mlecznymi.

Część przepisów, na przykład w odniesieniu do substancji dodatkowych dozwolonych, jest niezgodna z prawodawstwem unijnym w danym zakresie, co zostało zaznaczone w komentarzach bezpośrednio w treści Standardu.

Niniejszy dokument obejmuje tłumaczenie aktualnego kodeksowego Standardu CODEX STAN 266-1966 Codex Standard for Gouda z komentarzami krajowych ekspertów. Oryginał jest dostępny na stronie www.codexalimentarius.net . CODEX STAN 266-1966 Codex Standard for Gouda był poprzedzony następującymi dokumentami: CODEX STAN C-5-1966, przyjęty w 2001, rewizja 2007, zmiany 2008 i 2010.

Komentarze krajowych ekspertów dotyczą: wykazania różnic w stosunku do prawa Unii Europejskiej bądź wskazania na przepisy odrębne, w szczególności w zakresie dozwolonych substancji dodatkowych, zanieczyszczeń mikrobiologicznych i innych, praktycznie stosowanych w Polsce technologii, technik lub ich modyfikacji, polskiego nazewnictwa przetworów mlecznych, terminologii, innych praktyk stosowanych w Polsce.

Niniejszy Standard stosuje się do sera Gouda przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji lub do dalszego przetwórstwa, zgodnie z opisem w Sekcji 2 niniejszego Standardu.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH