Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polmlek otwiera jedną z największych fabryk mleczarskich w Europie

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 16-05-2017, 12:36
Polmlek otwiera jedną z największych fabryk mleczarskich w Europie
Andrzej Grabowski /fot. PTWP

W Lidzbarku Warmińskim powstał jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Europie. Inwestorem jest Grupa Polmlek, która stała się liderem produkcji białka serwatkowego i laktozy w tej części Europy. 23 maja odbędzie się oficjalne otwarcie nowego obiektu, który przerabia 3 miliony litrów serwatki na dobę.

Nowa inwestycja Grupy Polmlek to zakład przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych (WPC) i cukru mlecznego (laktozy). Z białka produkowanego w Lidzbarku powstają między innymi najwyższej jakości odżywki dla osób aktywnych fizycznie. Czołowi światowi wytwórcy produktów spożywczych dla sportowców już dziś używają WPC z Lidzbarka.

Nowoczesny zakład wyróżnia fakt, że cały proces produkcji jest w pełni kontrolowany
i zautomatyzowany. Kompleks zbudowany jest w całości z betonu w technologii ślizgowej, dzięki czemu produkty pozyskiwane są w sterylnych warunkach. Docelowa zdolność produkcyjna to aż 6 milionów litrów serwatki na dobę.

Zakład w dużej mierze zbudowano przy udziale polskich inżynierów oraz rodzimych technologii. Budowa jednego z największych zakładów w Europie trwała nieco ponad rok, a doprowadzenie go do pełnej zdolności produkcyjnej zajęło jedynie 6 miesięcy. Uruchomienie produkcji nastąpiło 30.03.2016 r. – dokładnie rok po rozpoczęciu budowy i zaledwie 17 miesięcy od momentu rozpoczęcia projektu. Przy realizacji inwestycji oraz jej uruchomieniu czynnie brali udział pracownicy Polmleku, którzy obecnie pracują w proszkowni.

Proszkownia została wyposażona w nowoczesne urządzenia i systemy informatyczne,
a instalacje w innowacyjne systemy zaworowe. Cały proces kontrolowany jest przez system informatyczny typu MES, dzięki czemu w każdym momencie możliwa jest analiza parametrów poszczególnych instalacji i ilości przerobionego surowca. Zakład w 95% wykorzystuje do procesów produkcyjnych wodę wtórną uzyskaną z zagęszczenia serwatki.

Inwestycja warta jest 250 mln złotych i znajduje się na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Jako jeden z największych tego typu obiektów w Europie, otwiera zupełnie nowe perspektywy na zagospodarowania składników mleka. Nowoczesna instalacja technologiczna w Lidzbarku Warmińskim daje możliwość wydzielenia z mleka i serwatki bardziej wyspecjalizowanych składników odżywczych, takich jak białka, cukry czy sole mineralne. Stworzenie nowego projektu ma ogromny wpływ na stabilizację i poprawę rynku serwatki w całej Polsce. Dzięki tej inwestycji Grupa Polmlek wytycza nowe trendy gospodarcze, za którymi podążają inne firmy w kraju i Europie.

Uroczyste otwarcie fabryki, które odbędzie się 23 maja wiąże się z uzyskaniem przez zakład pełnej mocy produkcyjnej. Od 3 miesięcy przerabia się tu od 2,5 do 3 milionów litrów serwatki dziennie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ryszard 20-05-2017, 21:56:
No to muszę się chyba odezwać. Wpis Pana z rowerem jest jak najbardziej zasadny i na miejscu. Uczciwie stwierdzam, że nie wiem jak jest z transportem w przypadku firm mleczarskich, ale wiem jak powinno być. Dotyczy to wszystkiego - oprócz transportu i logistyki, także obsługi bankowej, działań marketingowych, ubezpieczeń itd. To wszystko powinno być polskie kapitałowo, chyba, że nie ma alternatywy, tak jak, być może, w przypadku linii do produkcji serów topionych. Ewentualnie gdy alternatywa rażąco nie spełnia założonych wymagań. Ja "z automatu" najpierw szukam polskich opcji i sądzę, że każdy powinien, tym bardziej że zwykle jest to najlepsza opcja.
  • Kierowca_roweru 20-05-2017, 09:11:
Panowie patrioci, a co z innymi procesami jak np. transport i logistyka? W przypadku większości polskich firm ich towary przemieszczają niemieckie lub holenderskie spedycje. =)
  • Ryszard 19-05-2017, 10:51:
Wydaje się, że dostawy mleka przez rolników są realizowane wg jakiejś umowy, a w związku z tym jakiego typu kradzież tu zachodzi? Ja jednak nie o tym tu chciałem, choć nie lubię przeinaczania znaczeń wyrazów. Nie pierwszy raz piszę, że dobrze jest, gdy zyski polskich (kapitałowo) firm ze sprzedaży dóbr konsumpcyjnych idą na inwestycje realizowane przez inne polskie (kapitałowo) firmy. Szlag mnie trafia jak firma jest polska, a inwestycje robi w firmach zagranicznych. Wtedy wysiłek konsumentów, by kupować polskie produkty idzie na konto firm zagranicznych. Nie mam oczywiście pełnego oglądu sytuacji, ale mleczarnie chyba zachowują się tu prawidłowo. Ciężko było znaleźć w sieci, ale rzeczywiście proszkownię dla Polmleku zbudowała polska firma. Podobnie dla Mlekowity głównym wykonawcą Fabryki Proszków Mlecznych był Unibep. Taka wiedza sprawia, że z pełnym przekonaniem mogę kupować produkty tych firm i to robię.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH