Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polskie mleko w proszku może mieć markę

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 30-10-2014, 17:09
Polskie mleko w proszku może mieć markę
Edward Bajko, prezes SM Spomlek /fot.żelaznastudio

Realne jest stworzenie marki "polskie mleko w proszku". To zwiększyłoby konkurencyjność polskiego mleczarstwa na rynkach B2B. Tu moglibyśmy się porozumieć szybciej niż w kwestii dostępu do półek sklepowych - uważa Edward Bajko, prezes SM Spomlek.

Myślę, że tak szybko się nie da zwiększyć konkurencyjności w kwestii produktów galanteryjnych. Polskie mleczarstwo w sensie marek i produktów dostarczanych na półkę w sali europejskiej w zasadzie nie istnieje. Poza nielicznymi wyjątkami - powiedział Edward Bajko, podczas VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Uważa, że ważniejsze jest myślenie o naszej konkurencyjności na rynkach światowych w produktach masowych. - Mam tu na myśli masło, mleko w proszku. W ten sposób tylko można z polski wyeksportować obecne nadwyżki surowca. Z konkurencyjnością tu nie było chyba tak źle. Ceny, które uzyskujemy za polskie mleko w proszku czy masło są nieco niższe niż uzyskiwane przez zachodnich producentów - mówił szef Spomleku

Zaznaczył, że otwartą kwestią jest budowanie wspólnej platformy handlowej. - Kiedyś byłem entuzjastą takiego projektu, ale teraz uważam to za rzecz niewykonalną. Za dużo jest sprzecznych interesów. Można natomiast myśleć o zbudowaniu wspólnej oferty w tych produktach masowych. Jestem w stanie sobie wyobrazić stworzenie marki „polskie mleko w proszku", „polskie masło", „polska serwatka" - powiedział prezes Bajko.

W jego opinii, polskie firmy praktycznie nie biorą udziału chociażby w przetargach algierskich - polskie mleko tam trafia, ale przez zachodnich pośredników, co jest oddawaniem znacznej części marży. - Z drugiej strony, z jednym czy dwoma wyjątkami, nie mamy tak dużej ilości towaru, aby skutecznie startować w tych przetargach. Każdy z nas staje się poddostawcą. Tylko wspólna oferta pozwoliłaby nam realnie zaistnieć na światowych rynkach - mówił Edward Bajko.

Nawiązując do bieżącej sytuacji na rynku, zauważył, iż pierwsze sygnały, że ten rok nie będzie dobry dla mleczarstwa, można było dostrzec już w styczniu i lutym. - Mam tu na myśli stały wzrost produkcji mleka w Polsce i w Europie, a z drugiej strony malejącą dynamikę zakupów ze strony chin. Dzisiaj mamy ze zjawiskiem nadprodukcji. Mamy więcej mleka niż można w rozsądnych cenach umieścić na rynku. Do tego rosyjskie embargo bardzo mocno pogłębiło ten problem. Trzeba równocześnie dodać, że zawsze trzeba było 30 proc. mleka sprzedać za granicę - powiedział prezes spółdzielni z Radzynia Podlaskiego.

W kraju zostało mleko, które miało zostać wyeksportowane do Rosji, i problemy normalnie związane z prawem podaży i popytu, zostały wzmocnione przez embargo.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Wiesia 03-11-2014, 00:01:
Przykro słuchać co ten Edward opowiada.
  • obserwator 30-10-2014, 17:55:
Tak niedawno słyszeliśmy z Pana ust że specjalizacja Spomleku jeżeli chodzi o produkcję serów była posunięciem w słusznym kierunku. Ser sprzedawał się dobrze na rynku krajowym a nadwyżki za wschodnią granicą. Nie myślał Pan wtedy o konsolidacji ani ruchach promujących nie tylko marki Spomleku ale polski nabiał. Nie można całości masła mleka i innych wyrobów wrzucić do jednego worka. Istnieje za duża przepaść jakościowa produktów wytwarzanych przez prawie 200 podmiotów na rynku. Jeżeli jakiemuś podmiotowi zdarzyłoby się wprowadzić na rynek produkt niezgodny z wymaganiami wizerunkowo straciłaby cała polska branża produkcyjna. Niesie to za sobą więcej zagrożeń niż korzyści. Ogromny pozytyw dla Spomleku za WPC 80 to produkt przyszłości i właściwy kurs. Zaprocentuje w przyszłości.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH