Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polskie sery topione zdobywają Zatokę Perską

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 24-10-2017, 15:09
Polskie sery topione zdobywają Zatokę Perską
Fot. Shutterstock

Według najnowszych danych Eurostat, w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 r. z Polski do krajów trzecich wyeksportowano 20,4 tys. t serów topionych (CN 040630), tj. o 5,4% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Podkreśla iż, oznacza to, że Polska była największym unijnym eksporterem serów topionych z udziałem w ogólnym wolumenie ich eksportu z UE na poziomie 31%. Drugi największy eksporter serów topionych z UE – Francja - sprzedał na rynki trzecie 19,2 tys. t tych produktów.

- Warto zauważyć, że eksport serów topionych z Polski do krajów pozunijnych był kierowany głównie do krajów Zatoki Perskiej. W pierwszych ośmiu miesiącach 2017 r., w porównaniu z analogicznym okresem 2016 r., wolumen eksportu do krajów z tego regionu zwiększył się o 15% do 13,0 tys. t, co stanowiło 64% całkowitego ich eksportu do krajów trzecich. Polska była największym unijnym dostawcą serów topionych do Arabii Saudyjskiej, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Iraku, Kuwejtu i Omanu. Poza krajami Zatoki Perskiej nasz kraj był największym unijnym eksporterem m.in. do Egiptu, Izraela i Libanu – mówi ekspert BGŻ BNP Paribas.

Sprzedaż serów świeżych do krajów trzecich zwiększyła się niemal dwukrotnie, do 4,8 tys. t, głównie za sprawą pięciokrotnie większego eksportu do Korei Południowej (łącznie 1,5 tys. t) i siedmiokrotnego wzrostu eksportu do Tajlandii (łącznie 0,7 tys. t).

Eksport serów dojrzewających do krajów trzecich, w okresie I-VIII 2017 r., zwiększył się o 12,9% do 11,4 tys. t. Warto zauważyć, że wśród znaczących odbiorców (z krajów trzecich) serów dojrzewających z Polski znalazła się Panama, do której sprzedaliśmy 2,1 tys. t tych produktów oraz Kuba (0,7 tys. t).

Łącznie w pierwszych ośmiu miesiącach br. wolumen eksportu serów i twarogów z Polski, na rynki krajów trzecich wyniósł 37,0 tys. t i był o 14,3% większy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Oznacza to, że sery topione stanowiły 55% łącznego wolumenu eksportu serów i twarogów z Polski na rynki pozaunijne – mówi Paweł Wyrzykowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • mleczarz 31-10-2017, 09:12:
nie tylko Lacpol ale i inni też, mało zorientowany p.Leszek
  • Luke Skywalker 26-10-2017, 07:16:
Regularne cało pojazdowe wysyłki serów topionych realizuje Lacpol. Sugeruje zweryfikować swoje stanowisko Panie Leszku.
  • Lech z Arabii 25-10-2017, 09:39:
Nie ma w Zatoce Preskiej zadnego polskiego sera. Mieszkam tu i podrozuje po regionie . A dobrze by bylo utworzyc firme ktore sprzedaje " Polish Dairy". Do roboty bojazliwi , ktorzy boja sie Zatoki, bo tam sami terorysci na wielbladach.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 319) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH