REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ponad 30 proc. pasteryzowanego mleka jest fałszowane wodą

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-09-2008, 10:00
Ponad 30 proc. pasteryzowanego mleka jest fałszowane wodą

- W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej artykułów mlecznych badanych pod kątem zafałszowań w okresie od 2005 roku do pierwszej połowy 2008 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS nałożyły 199 mandatów karnych, na łączną kwotę 48 150 złotych oraz wydały 168 decyzji administracyjnych - powiedział na VI Forum Mleczarskim Marian Tokarzewski zastępca wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Białymstoku.

REKLAMA

W II kwartale 2008 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła, po raz pierwszy ogólnopolską kontrolę w zakresie jakości handlowej mleka pasteryzowanego, ze szczególnym uwzględnieniem zafałszowań wodą. Kontrolą tą objęto 23 zakłady produkcyjne. Badaniom pod kątem punktu zamarzania objęto 45 partii mleka pasteryzowanego o łącznej masie 70 t. Stwierdzono, nieprawidłowości w przypadku 14 partii o łącznej masie 18 t. Stanowiło to 31 proc. skontrolowanych partii oraz 25 proc. skontrolowanej w tym zakresie objętości.

W związku ze stosowaniem przez producentów nieuczciwych praktyk handlowych polegających na dodawaniu tłuszczów obcych do artykułów mlecznych, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadza kontrole mające na celu zarówno ochronę interesów ekonomicznych konsumentów jak i zwalczanie nieuczciwej konkurencji. - Podczas kontroli artykułów mlecznych ze szczególnym uwzględnieniem zafałszowań w okresie od 2005 roku do pierwszej połowy 2008 roku, stwierdzano liczne nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej, parametrów fizykochemicznych oraz znakowania produktów mleczarskich - mówił Marian Tokarzewski.

Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych dotyczyły zarówno smaku, zapachu, jak i konsystencji. Najbardziej charakterystycznymi stwierdzanymi wadami były: mączysta konsystencja produktów takich jak śmietana i serki smakowe, obcy smak i zapach w przypadku serów twarogowych, podpuszczkowych i topionych, obecność kuleczek wody w przypadku masła (co świadczy o nieprawidłowym wygnieceniu), nalot pleśni na powierzchni serów dojrzewających i topionych. Nieprawidłowe cechy organoleptyczne stwierdzono w przypadku 71 partii o łącznej masie 41 ton. Stanowiło to 5 proc. skontrolowanej ilości i 3,4 proc. skontrolowanej masy partii.

- Najbardziej charakterystyczną nieprawidłowością stwierdzaną w przypadku cech fizykochemicznych artykułów mlecznych była zawyżona zawartość wody przy równoczesnym zaniżeniu zawartości tłuszczu ogółem. Wada ta, była stwierdzana w przypadku całego asortymentu mleczarskiego. W pojedynczych przypadkach stwierdzane były nieprawidłowości takie jak: zaniżona lub zawyżona zawartość składników odżywczych - podkreślał Tokarzewski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH