Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ponad 30 proc. pasteryzowanego mleka jest fałszowane wodą

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-09-2008, 10:00
Ponad 30 proc. pasteryzowanego mleka jest fałszowane wodą

- W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej artykułów mlecznych badanych pod kątem zafałszowań w okresie od 2005 roku do pierwszej połowy 2008 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS nałożyły 199 mandatów karnych, na łączną kwotę 48 150 złotych oraz wydały 168 decyzji administracyjnych - powiedział na VI Forum Mleczarskim Marian Tokarzewski zastępca wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Białymstoku.

W II kwartale 2008 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła, po raz pierwszy ogólnopolską kontrolę w zakresie jakości handlowej mleka pasteryzowanego, ze szczególnym uwzględnieniem zafałszowań wodą. Kontrolą tą objęto 23 zakłady produkcyjne. Badaniom pod kątem punktu zamarzania objęto 45 partii mleka pasteryzowanego o łącznej masie 70 t. Stwierdzono, nieprawidłowości w przypadku 14 partii o łącznej masie 18 t. Stanowiło to 31 proc. skontrolowanych partii oraz 25 proc. skontrolowanej w tym zakresie objętości.

W związku ze stosowaniem przez producentów nieuczciwych praktyk handlowych polegających na dodawaniu tłuszczów obcych do artykułów mlecznych, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadza kontrole mające na celu zarówno ochronę interesów ekonomicznych konsumentów jak i zwalczanie nieuczciwej konkurencji. - Podczas kontroli artykułów mlecznych ze szczególnym uwzględnieniem zafałszowań w okresie od 2005 roku do pierwszej połowy 2008 roku, stwierdzano liczne nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej, parametrów fizykochemicznych oraz znakowania produktów mleczarskich - mówił Marian Tokarzewski.

Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych dotyczyły zarówno smaku, zapachu, jak i konsystencji. Najbardziej charakterystycznymi stwierdzanymi wadami były: mączysta konsystencja produktów takich jak śmietana i serki smakowe, obcy smak i zapach w przypadku serów twarogowych, podpuszczkowych i topionych, obecność kuleczek wody w przypadku masła (co świadczy o nieprawidłowym wygnieceniu), nalot pleśni na powierzchni serów dojrzewających i topionych. Nieprawidłowe cechy organoleptyczne stwierdzono w przypadku 71 partii o łącznej masie 41 ton. Stanowiło to 5 proc. skontrolowanej ilości i 3,4 proc. skontrolowanej masy partii.

- Najbardziej charakterystyczną nieprawidłowością stwierdzaną w przypadku cech fizykochemicznych artykułów mlecznych była zawyżona zawartość wody przy równoczesnym zaniżeniu zawartości tłuszczu ogółem. Wada ta, była stwierdzana w przypadku całego asortymentu mleczarskiego. W pojedynczych przypadkach stwierdzane były nieprawidłowości takie jak: zaniżona lub zawyżona zawartość składników odżywczych - podkreślał Tokarzewski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH