REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Popyt na masło w Polsce wzrósł kosztem margaryny

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 29-11-2016, 13:15
Popyt na masło w Polsce wzrósł kosztem margaryny
Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Zgodnie z najnowszymi danymi GUS w pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 r., w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem produkcja masła w Polsce w zakładach zatrudniających co najmniej 50 osób wzrosła o 8,4% do 179 tys. t, podczas gdy margaryny spadła aż o 25,1% do 242 tys. t. W całym 2016 r. wolumen produkcji margaryny może być najniższy od ponad dwudziestu lat – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

REKLAMA

Jego zdaniem, zwiększona produkcja masła związana jest ze wzrostem zapotrzebowania na ten produkt zarówno na rynkach zagranicznych, jak i na rynku krajowym. Według danych MF (za MRiRW) w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r., z Polski wyeksportowano 35,5 tys. t masła i tłuszczów mlecznych, tj. o 10,1% więcej niż w analogicznym okresie 2015 r.

- O ile dynamika wzrostu sprzedaży do krajów UE była niewielka (wyniosła 2,5%) to sprzedaż na rynki zewnętrzne Wspólnoty zwiększyła się aż o 121%. Nadal jednak rynki pozaunijne miały relatywnie nieduże znaczenie dla zbytu masła, trafiło tam 12,7% całkowitego eksportu, chociaż ich udział zwiększył się w porównaniu z pierwszymi dziewięcioma miesiącami 2015 r. o 6,4 pkt. Proc. - mówi Paweł Wyrzykowski.

W pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. eksport masła wzrósł o 3,3 tys. t (r/r), produkcja była o 14 tys. t większa niż w analogicznym okresie przed rokiem, a zapasy koniec września były o 1,9 tys. t (o 54%) mniejsze niż na koniec 2015 r., co wskazuje na znaczący wzrost popytu na masło w Polsce. Potwierdzają to dane o dostawach masła na rynek krajowy, wg których, w okresie I-IX 2016 r. na rynek dostarczono 133 tys. t masła, tj. o 11,3% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Odmienna była sytuacja na rynku margaryny. W pierwszych dziewięciu miesiącach br. jej eksport obniżył się o 3 tys. t (o 3,3%) do 90,3 tys. t. Natomiast zapasy margaryny na koniec września br., w porównaniu z końcem grudnia 2015 r. zwiększyły się o 0,9 tys. t.

Zgodnie z danymi GUS, w pierwszych trzech kwartałach 2016 r. na rynek krajowy trafiło 226 tys. t margaryny oraz pozostałych tłuszczów do smarowania, czyli aż o 22,6% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem – zwraca uwagę ekspert BGŻ BNP Paribas.


KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 835) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH