Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Postęp techniki mleczarskiej jest niesamowity

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 22-02-2016, 13:01
Postęp techniki mleczarskiej jest niesamowity
Jan Limanowski /fot. Marta Przybylska

Jeżeli popatrzymy na rozwój techniki przez ostatnie 17 lat, które upłynęło od pierwszego Techmilku, to widać, iż ten postęp jest niesamowity. To są rzeczy absolutnie nieporównywalne. Trudno jednoznacznie powiedzieć, w którą stronę następuje rozwój techniki, natomiast można dokładnie wymienić osiągnięcia lat, w których te zmiany nastąpiły – powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl prof. Jan Limanowski z UWM.

- Ja zajmuje się procesem mieszania. Zaczęło się od jakiegoś teoretycznego pomysłu, a skończyło na tym, że na świecie pracuje 150 nowych linii opartych na naszym pomyśle, który kiedyś był absolutnie teoretyczny – podkreśla profesor.

Zwraca uwagę, że jeżeli popatrzymy na produkcję twarogów metodą ciągłą, to tego wcześniej po prostu nie było. Była tzw. krajanka, gdzie kobiety stawiały konwie z wodą, aby prasować. - Dzisiaj mamy absolutnie nowe technologie, pod które firmy produkują konkretne urządzenia. To są rzeczy wręcz nie porównywalne. Technika rozwija się w tempie ogromnym. Pytanie jest czym to się skończy, natomiast to rozwój jest bezdyskusyjny. Obserwujemy to z roku na rok. Spotykamy się z firmami, które proponują nowe technologie. Jeszcze nie dawno kogeneracja czy produkcja biogazu, to była czysta teoria, dziś mamy to w zakładach mleczarskich. Kiedyś nikt o tym nawet nie myślał – mówi Jan Limanowski.

Profesor zapytany o rozwój seminarium Techmilk, powiedział, że w jego opinii Techmilk zmierza w dwóch kierunkach. - Niestety w kierunku technologicznym i kierunku technicznym. Niestety technologicznym, gdyż naszą ideą seminarium była technika. W tym roku widać bardzo wyraźnie, że osoby, które przyjeżdżają z przemysłu, są bardo zainteresowane kwestiami technicznymi, natomiast zagadnienia technologiczne cieszą się mniejszą popularnością – powiedział prof. Limanowski.

- W związku z tym, jest mnóstwo chętnych do udziału w Techmilku, powoli rozważamy skupienie się na aspektach czysto technicznych. Oczywiście technologie są zawsze związane z techniką, ale wydaje mi się dobrym rozwiązaniem na dzisiaj jest wyraźny podział. Abyśmy my zajęli się wyłącznie techniką – dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH