Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prawnik o odpowiedzialności producentów żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 06-03-2012, 14:53
Prawnik o odpowiedzialności producentów żywności
Magdalena Markiewicz, z Departamentu Prawa Farmaceutycznego, Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy

Odpowiedzialność producenta za szkodę wyrządzoną przez niebezpieczną żywność różni się od przewidzianej w prawie żywnościowym odpowiedzialności karnej i administracyjnej. Odpowiedzialność za produkt to rodzaj odpowiedzialności cywilnoprawnej za szkody spowodowane przez wady produktu czyniące go niebezpiecznym dla otoczenia - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Magdalena Markiewicz, z Departamentu Prawa Farmaceutycznego, Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy.

Poprzez „wadliwość" rozumiemy niezapewnienie bezpieczeństwa produktu w takim stopniu, w jakim konsument jest uprawniony tego bezpieczeństwa oczekiwać.

W przypadku szkody wyrządzonej przez środki spożywcze odpowiedzialność ponosi podmiot działający na rynku spożywczym. Szkodą nazywamy uszczerbek, jakiego doznaje poszkodowany we wszelkiego rodzaju dobrach chronionych przez prawo. W przypadku żywności są to przede wszystkim życie i zdrowie. Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez niebezpieczna żywność jest oparta na zasadzie ryzyka.

Odpowiedzialność za szkodę za zasadzie ryzyka polega na tym, że producent odpowie za daną szkodę nawet, jeśli zaistnieje ona bez jego winy - odpowie zatem za sam skutek. Prowadzenie określonej działalności, przede wszystkim gospodarczej, z wykorzystaniem potencjalnie niebezpiecznych urządzeń lub z przy współpracy podległych przedsiębiorcy osób, jest obarczone wyższym ryzykiem niż prowadzenie działalności w innych obszarach. Taka sytuacja uzasadnia stosowanie odpowiedzialności na zasadzie ryzyka. Dlatego też osoby wykonujące działalność o dużym ryzyku powinny mieć tego świadomość i ponosić odpowiedzialność za szkody, nawet niezależnie od swojej winy.

Należy zastanowić się, czy odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez żywność ponoszą wszystkie podmioty będące ogniwami łańcucha żywnościowego czy tylko niektóre z nich? Kodeks cywilny wskakuje na producenta jako podmiot z reguły ponoszący odpowiedzialność cywilną za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny. W niektórych sytuacjach mogą odpowiadać inne podmioty (importer), które wprowadzają produkt do obrotu w ramach prowadzonej działalności gospodarczej. Przy czym mówimy nie tylko o podmiotach prowadzących działalność w rozumieniu przepisów ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, ale również o faktycznej działalności, np. rolnicy prowadzący produkcję w celach zarobkowych czy przedsiębiorcy świadczący usługi gastronomiczne.

Naprawienie szkody może nastąpić przez przywrócenie stanu poprzedniego albo przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej (odszkodowania). Wybór należy do poszkodowanego. W przypadku żywności szkoda wyrządzona przez niebezpieczny środek spożywczy przeważnie dotyczy uszczerbku związanego w wywołaniem rozstroju zdrowia lub jego pogorszeniem. W związku z powyższym odszkodowanie będzie prowadziło do pokrycia kosztów leczenia oraz zadośćuczynienia za doznaną krzywdę spowodowaną bólem, cierpieniem fizycznym i psychicznym.

Co ważne, producent nie odpowie za szkodę wyrządzona przez produkt niebezpieczny, jeśli wskaże, że nie wprowadził produktu do obrotu, albo wprowadzenie do obrotu nastąpiło poza zakresem jego działalności, bądź też w przypadku, gdy właściwości niebezpieczne produktu pojawiły się po wprowadzeniu go do obrotu - mówi Magdalena Markiewicz. - Producent nie odpowie za szkodę również w przypadku, jeśli nie można było przewidzieć niebezpiecznych właściwości produktu, uwzględniając stan nauki i techniki w chwili wprowadzenia go do obrotu - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • adam 07-03-2012, 10:54:
Mamy niedoskonałe prawo, wg którego karze podlega ten, kto wprowadza do obrotu taki produkt. jest to niesprawiedliwe, gdyż nie ma on winy a nawet nie ma świadomości, że towar jest wadliwy. Powinien odpoawiadać tylko producent i to wtedy, gdy udowodni mu się winę. Podam przykład; w kontrolowanym sklepiku sanepid pobrał do badań 3 szt sałaty. Sklepikarz nabył 10 sztuk tej salaty w hurtowni. Wyniki badań wskazały zawyżone stężenie metali ciężkich i sanepid ukarał właściciela sklepiku kosztami badań i mandatem za to, że wprowadził do obrotu. Jest to zgodne z polskim prawem ale stwierdzić nalezy że tak skonstruowane prawo jest chore. (ps. artykuł napisany bardzo niejasno)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH